Kultúra

2013.11.17. 17:30

A magyar kultúra háza, ünnepség Lendván

Kétnapos programmal ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a rendezvénysorozat mottója egy Reményik Sándor idézet volt: Lángot adok, ápold, add tovább .

Rékai Zoltán

A két nap során volt színházi előadás, eszmecsere a határon túli magyar kultúráról, majd a csúcspont a Lendvai Színház és Koncertteremben péntek este megrendezett gálaműsor jelentette. Az est a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet elmúlt két évtizedes történetét bemutató film vetítésével kezdődött. A film felidézte az indulást, a kirándulásokat, a rendezvények és a programok sorát, a Bánffy Központ megnyitását, az öntevékeny kulturális csoportok működését, amelyhez nagy segítséget nyújtottak a vasi és zalai szakemberek is.

Ezt követően Kepe Lili, az intézmény igazgatója köszöntötte közönséget, valamint a vendégeket, köztük L. Simon Lászlót, a Magyar Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnökét, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét, Kovács Ferencet, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét, valamint Ale Črnič-et, a szlovén kulturális minisztérium államtitkárát.

Ennek erősítése a húszéves intézet feladata, mutatott rá Kepe Lili.

L. Simon László arról beszélt, hogy bár a történelem viharai miatt Szlovéniában csak egy kisvárosnyi magyarság él, ám ennek ellenére a Muravidéken kiemelkedően magas az egy főre eső öntevékeny csoportok és kulturális rendezvények száma. Ebben elévülhetetlen szerepe van az éppen húszéves fennállását ünneplő Magyar Nemzetiségi Intézetnek. A szlovén kulturális miniszter, Uro Grilc üdvözletét Ale Črnič államtitkár tolmácsolta.

A művészet teszi lehetővé, hogy hazánkat magunkkal vigyük más vidékekre is, ez különösen igaz az anyaország határian túl élőkre. Így azon olyan intézmények, mint a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, nem csak az események szervezői, hanem a nemzeti szellemi javak nagykövetei, mutatott rá az államtitkár. A jubileum alkalmából, az intézmény munkájának az elismeréseként Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a megyei közgyűlés elismerő oklevelét adta át az intézet igazgatójának, s személyesen köszöntötte az ünnepelteket dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A gálaműsorban fellépő együttesek ízelítőt adtak abból, hogy a helyi csoportok miként is ápolják, őrzik a magyar kultúra értékeit. A műsorban felcsendültek magyar népdalok, volt népi tánc, citera muzsika, irodalmi összeállítás Máraival és Kormorán dal. A záró képben színre lépő fiatalok hitet tettek arra, hogy ápolják, s tovább adják ezt a lángot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!