Kultúra

2013.12.15. 13:59

Karácsonyi tárlathoz vásár és mézeskalács a képtárban

Szombathely - A múzeumok éjszakája eddig a nyárhoz, a Szentivánéjhez kötődött. De miért ne lehetne múzeumi éjszakát – vagy legalább estét – szervezni télen is? Ekkor is, akkor is a kulcsszó a fény.

Ölbei Lívia

És persze a közönség becsalogatása.

Cebula Anna művészettörténész, a városi múzeumhoz tartozó képtár igazgatója azt mondja, külföldön számos helyen megrendezik a múzeumok téli éjszakáját. Gondolta, miért ne lehetne ebből hagyományt teremteni itthon, mindenekelőtt Szombathelyen is. A szombaton első alkalommal megszervezett „Fények a múzeumban"-program a tárlatvezetések mellé kulisszatitkokat, titkos járatokat, az esti órákban mécsesekkel kirakott lépcsőket, zseblámpával bevilágított zugokat, forraltbort és mézeskalácsot, gyerekprogramot és helybeli képzőművészek részvételével kirakodást, minivásárt kínált, mindenestül 14 órától este 9-ig. Tárlatvezetéssel járhatták be az érdeklődők a Masszi Ferenc-tárlatot és a centenáriumi Szántó Piroska-kiállítást, valamint a Karácsonyi tárlatot. (Amelynek megrendezését talán jótékonyan segítené az előzsűri.) Az idén tizennyolc nagy kiállítást rendezett a képtár, ebből vetített fotó-összefoglalót láthatott a közönség. Cebula Anna hangsúlyozza: a „Fények a múzeumban"-program megrendezésében a munkatársak kreativitására számíthatott, de reméli, hogy adódik alkalom a kezdeményezés bővítésére.

S. Horváth Ildikó grafikus a portékáival a képtári fényünnepen. Fotó: Horváth Csaba

Az alkalmi képtári vásárban mások mellett üdvözöljük Kamper Lajos grafikusművészt – jó, hogy betegségéből fölépülve újra dolgozik. Eljött S. Horváth Ildikó a réz(karc)angyalaival; vannak textilfigurák, ékszerek, kisplasztikák, kézműves terménydíszek. A háttérben, a folyosón, az Alkotmány-illusztrációkból rendezett kiállítás. Lehet válogatni.

Aki a titkos képtár-bejárás végén eltalálja, hogy az utolsó ajtó kinyitásával a vendégek „hova fognak kilyukadni", Szántó Piroska-katalógust kap ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!