Kultúra

2014.01.23. 13:40

Lévai, egy kritikus kérdező

A népszerű műsorvezető munkaköri kötelessége az olvasás. Ezúttal Cserna-Szabó András új könyvéről vezetett beszélgetést.

Szekér Dóra

- Bármilyen furcsa is kimondani - kezdi lendületesen, Az író is ember. És szerintem ezek az estek nem elsősorban úgy működnek, mint egy bölcsészkari klub.

Lévai Balázs szerint a színházi sorozat azért jó, mert a szerzőkkel nem a szövegek mélystruktúráját értelmezik, és nem elméleti kérdések felől néznek egy könyvre, hanem az a cél, hogy felkeltsék az érdeklődést egy kortárs irodalmi mű iránt. Úgy gondolja, sokkal fontosabb, hogy olyan részletek derüljenek ki egy könyvről, amelyek az olvasó szempontjából izgalmasak.

- Nos, ez nehezen megy jó sztorik nélkül. A Bestsellerben is az embert próbáltuk bemutatni portrészerűen, innen közelítettünk az írás felé. Én azt tartom helyes kérdezői pozíciónak, amikor a kérdező magát valahová a szakértő, a kritikus és az olvasó közé lövi be félúton. Már nem lehet annyira outsider, mint egy olvasó, de az sem jó, ha a szakmai folyóiratok elemző stílusában kérdez, hiszen akkor meg nem érdekli az embereket. Nem mondhatom, hogy akkor most figyeljük meg ezt a jó kis alterego-technikát, mert az rossz helyzetet teremtene, belterjessé tenné az estét. De felkészülök, hiszen így inkább megnyílik egy vendég.

Tévés munkáról beszélgetünk, hogy hiányzik-e Lévainak a forgatás, a nagy pörgés.

- A kulturális tematikájú műsorkészítésnek szűk a piaca, a közszolgálati tévén kívül máshol nem lehet ilyet készíteni. De tavaly decemberben megnyertük a Kamera Korrektúra Fesztiválon az Év legjobb kulturális-ismeretterjesztő műsoráért járó díjat a Behálózva című filmmel, amely Barabási Albert-László Harvard-kutató hálózatelméleti kutatásait mutatta be. De csináltam egy ötven perces filmet az énekes Ákosról is, akinek húsz évvel ezelőtt jelent meg azt első szóló albuma, a Karcolatok. Úgyhogy tévézek is.

A sikerszerzőket bemutató világirodalmi sorozatából készült könyveket is elkapkodták az olvasók. Kérdezem, ír-e mostanában.

- A Könyvhétre jelenik meg egy könyvem. A címe: Lovasi a nevem. Az énekes életrajza lesz ez egyes szám első személyben. Ilyen típusú rock-monográfia nem sok született még az országban. Nemsokára leadjuk a kéziratot. De hadd mondjam még el, hogy milyen nagyszerű, hogy ide ennyien eljönnek kortárs irodalmi estekre. Szerintem ez tök jó dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!