Kultúra

2014.01.16. 14:55

Megvan a milánói pavilon

Egy malom és csűr ötvözetére emlékeztet a milánói világkiállításra épülő magyar pavilon. Végleges helye talán Szombathelyen lesz.

Kupi Györgyi

Negyenöt pályamunka érkezett Szőcs Géza kormánybiztos felhívására a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázatra – áll az EXPO 2015 magyar részvételét ismertető honlapon elérhető sajtóközleményben. A zsűri a közönségszavazatokat is figyelembe véve választotta ki a nyertes munkát, „A MALOM” jeligéjű pályaműt, Gettó Tamás és dr. Hutter Ákos munkáját.

A világkiállításon a magyar részvétel a vízről, és az egészséges élelmiszerről szól, a pavilon stílszerűen egy malom lesz (Fotó: expomilano.hu)

A pályázat elbírálásának szempontjai közé tartozott, hogy az épület lehetőleg természetes anyagokból épüljön, legyen többemeletes, rendelkezzen kiállításokra alkalmas kisebb termekkel. Feltétel volt, hogy az épület jelenítse meg a világkiállítás témáit, Magyarország hagyományait, kultúráját. A nyertes munka egy „malom” lett, amelynek kerekét a tetőről lecsurgó esővíz forgatja meg, melyet úgynevezett napszivattyúval forgatnának vissza a tetőre. A pavilon tematikája is a magyar ivóvízkincshez kapcsolódik.

A szombathelyieknek azért különösen érdekes ez a hír, mert a Milánói Világkiállításért Felelős Kormánybiztosi Hivatal és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szándéka szerint a milánói világkiállítás magyar pavilonépülete Szombathelyen, a volt 11-es huszárlaktanya területén lenne véglegesen felállítva – a kiállítás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!