Kultúra

2014.01.10. 15:25

Vadászszemmel: mesél az erdő

Egy hivatásos és két sportvadász alkotásaiból nyílt kiállítás a Herman Ottó Szakképző Iskolában csütörtökön délután.

Nagy Ildikó

A magas színvonalú vadgazdálkodási képzéséről is híres Herman Ottó Szakképző Iskola örömmel adott helyet annak a kiállításnak, amelyen Kőhalmi Tamás és Iván István sportvadászok, valamint Kovács Tibor hivatásos vadász munkái láthatók.

Az intézmény kastélyépületének otthonos földszintjét – az alkotók jóvoltából – egy időre „belakták” a rókák, a szarvasok, a fácánok és a lógó fülű vadászkutyák. Az erdő és a vad összhangját megörökítő festmények és rajzok arról árulkodnak, miként látják az erdőt és a benne élő vadat azok, akik munkájuk vagy éppen szenvedélyük révén sok időt töltenek a természetben.

Kazári Zoltán fiaival, Mátyással és Zoltánnal a megnyitón (Fotó: Horváth Csaba)

A kiállítást – amelynek megnyitóján vadászkürtösök és az iskola diákjai is közreműködtek – Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Szólt az alkotókról is: Kőhalmi Tamásról, aki az erdészeti múzeumban restaurátorként dolgozik, öt évig volt a Vadászati Kulturális Egyesület Képzőművészeti Körének elnöke – és nem mellesleg 2011 óta maga is vadászik. Iván Istvánról, aki 2008 óta aktív sportvadász, és akit 2011 májusában a Vadászati Kulturális Egyesület Arany Ecset-Toll díjával tüntettek ki. És persze a hegyfalui hivatásos vadászról, Kovács Tiborról, aki a Hermanban végzett vadász-vadtenyésztő szakon, és aki 2005-ben a Murai-plakettet, 2010-ben pedig a Hubertus-kereszt ezüst fokozatát vehette át.

Mindhárom vadász rendszeres résztvevője hazai és külföldi kiállításoknak és alkotótáboroknak.

A Vadászszemmel című kiállításon Samu László, a tárlatnak helyet adó intézmény szakmai igazgató-helyettese is méltatta a vadászként és képzőművészként egyaránt a vadászati kultúra megismertetéséért fáradozó alkotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!