Kultúra

2014.02.06. 19:25

A barátok benne vannak a könyvben

Meglepetéssel rukkolt elő ismerősei számára két szombathelyi jóbarát. Fantasy regényt írtak. Nem is akármilyet: három kötetes, aprólékosan kidolgozott, szövevényes történetet.

Varga Krisztina

A Fehér Kristály legendája a középkori kelta mondavilágba repít el bennünket. 1927-et írunk. Az év egyetlen napján megnyílnak a kapuk a földi és egy párhuzamosan létező tündérvilág között. Az öt fiatal ír főszereplő ezen a kapun jut át Lethyába, ahol már várták őket. Küldetésük van: helyre kell állítaniuk a megromlott békét.

Eddig a történet a végletekig lecsupaszítva. Kalandosnak tűnik, a tündérmesék és fantasy regények minden szükséges kellékével: titokzatos öregemberrel, csodás kristállyal, tündérekkel, törpékkel és véres csatákkal. Minket ezúttal a könyvbéli fiatalok sorsánál is jobban érdekelt azonban az a kérdés: hogy jut eszébe két, kevés túlzással átlagosnak mondható fiatal férfinak, hogy regénytrilógiát írjon? Az angol szerzői álnevek mögött ugyanis Magyarósi Miklós és Rába Attila rejtőzik, akik, ha írogattak is eddig, ekkora művet sohasem. Különösen pedig nem együtt.

– Harminc éve ismerjük egymást, tizenévesként rengeteget csavarogtunk, fantáziáltunk együtt – magyarázza Miklós – A Fehér Kristály történetének csírája már ekkor megszületett bennünk. A könyvben szereplő „ötöket" egytől egyik magunkról és a barátainkról mintáztuk, ki-ki magára ismerhet a szereplőkben.

A könyv első része évekkel ezelőtt már napvilágot látott, a pár száz példány akkor el is fogyott. A szerzőkben azonban érlelődött a folytatás. Hogy hogy lehet ketten regényt írni? A „fiúk" nagyot nevetnek, már várták a kérdést. Attila inkább az ötleteket, a kreativitását adta, Miklós meg formába öntötte a leírásokat, párbeszédeket. Aztán összefésülték az egészet. Az álomvilágot minden apró részletében kidolgozták, minden mindennel összefügg.

– A lényeg, hogy ezek a földi fiatalok nem harcolni mennek, hanem békés módszerekkel kívánják megoldani Lethya feloldhatatlannak tűnő konfliktusát. – tudom meg – Amit visznek magukkal, az a szívük, a helytállásuk, a szeretet ereje. Azt hiszem, ezek az értékek a mai világban nagyon háttérbe szorultak, így a könyv üzenete nem csak a fiatal olvasóknak szól.

És hogy miért kell mindehhez a kelta mondavilág? A szerzőpárosnak az a meggyőződése, hogy ebben a fantázia szülte és mítoszokból átvett csomagolásban könnyebb átadni az üzenetet: az érzelmek, az ősi emberi értékek fontosságát.

Bár a könyv egyelőre még nem látott napvilágot, a szerzők máris baráti klubot, szerepjátékot szerveznek a kalandos történet köré. Azt is tervezik, hogy az egyes szereplők mellé pályázat útján valódi arcokat állítanak, valódi, mai fiatalok közül. Közben pedig, már dolgoznak a folytatáson: írják a regény negyedik kötetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!