Kultúra

2014.02.03. 15:55

A koronaőrző bunker

Együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat és az Írottkő Natúrparkért Egyesület a koronaőrző bunker működtetéséről.

Némethy Mária

A második világháború idején Kőszegre először 1944. december 4-én érkezett a Magyar Szent Korona, majd – tartva a város bombázásától – Velembe menekítették, ahonnan március 18-án ismét Kőszegre hozták. Akkor került a Kálvária alatt egy hegyoldalba kiépített légvédelmi óvóhelyre, bunkerbe. Onnan 1945. március 27-én sodorta tovább a háború, aznap hagyta el Magyarország területét.

Kőszeg Város Önkormányzata az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával az alpannonia projektben felújította a Magyar Szent Korona őrzési helyét. 2012 augusztusában avatták fel ünnepélyesen a bunkerben létesített kiállítóhelyet. A kiállítás anyagát dr. Tóth Zoltán József alkotmányjogász állította össze. Avatása óta eddig összesen 1575 regisztrált látogatója volt a koronaőrző helynek, ahol a látogató megismerkedhet a magyar korona történetével. A város önkormányzata és az Írottkő Natúrparkért Egyesület most megállapodást kötött a történelmi emlékhely üzemeltetéséről. Az évtizedekig romosan állt Kálvária utcai történelmi emlékhelyet minden év március második és október utolsó hétvégéje között heti egy alkalommal, szombaton 13-17 óra között tartja nyitva az egyesület. Ettől eltérő időpontban is felkereshető előre bejelentett, minimum 15 fős csoportokkal. Az emlékhely látogatásáért belépődíjat kérnek, amit kizárólag a koronaőrző helynél árusítanak. Szabályozták azt is, hogy az egyszerre fogadható látogatók létszáma 15 fő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!