Kultúra

2014.04.23. 17:30

A hableány embert szeret

Szombathely - A Mesebolt Bábszínháznak még soha nem volt ekkora léptékben megvalósuló kőszínházi produkciója: A harmadik hableány tíz szereplőt mozgat az MMIK trükkös nagyszínpadán. Bemutató április 27-én (vasárnap) délután.

Ölbei Lívia

Az asztalon mazsolás kuglóf és porcelán cukortartó, amely rögtön idehozza Andersen szerencsétlenül (vagy szerencsésen) járt rátarti teáskannáját, amely akkor találta meg élete értelmét, amikor egy szörnyű baleset folytán letörött a csőre meg füle: kaspó lett belőle, virághagyma az eleven szíve. Szép, sokértelmű történet. (Talán pont a hableány-sztori fordítottja.) A Mesebolt Bábszínház premier előtti sajtóreggelijén A harmadik hableány rendezője, Tengely Gábor azt mondja, hogy érdekes ez az Andersen nevű csávó , aki a messzi Dániában élt rettentő magányosan, és hol egy fenyőfáról, hol egy teáskannáról írt történetet: a mindennapi valóság érdekelte és az ember, a maga kisszerűségében. Mondják, hogy Andersen világa annyira tragikus, hogy gyerekeknek talán nem is való. De a gyerekeket egyrészt nem szabad lebecsülni gyakran sokkal inkább a felnőttek befogadási készségével kell megküzdeni , másrészt az Andersen által fölvetett problémák mindannyiunkat érintenek, és elbírják a humort is. A harmadik hableányt hat éven felülieknek ajánlják.

A befogadási szándékokra különösen kíváncsi most Kovács Géza, a bábszínház igazgatója, aki bátor és heroikus vállalkozásnak aposztrofálja az előadást. Heroikus, mert nagyszabású (plusz a társulat a próbafolyamat során is végig játszott), és bátor, mert a meseboltos hagyományokhoz híven nem tér ki az érzékeny és aktuális kérdések fölvetése elől. A harmadik hableány egy identitás-keresés története: mese egy hableányról, aki ember akart lenni; mese egy emberről, aki hableányt szeretett. Mese arról, hogy nem is olyan könnyű mássá válnunk, mint amik vagyunk. És mese egy csodaszép boldogtalanságról mert mindennek ára van . Amint arra a rendező és a szombathelyi kötődésű Markó Róbert mellett részben szerző fölhívja a figyelmet, nem a férfi/nő , hanem az ember/hableány konstelláció itt az igazán lényeges. A történetben két világ találkozik. Tengely Gábor ki is mondja, amire azonnal gondolunk: ma, amikor olyan sokan próbálnak szerencsét valahol máshol mert rosszul érzik magukat ott, ahol és ahogyan élnek , muszáj szembenézni ennek a váltásnak mindenféle lehetséges következményével. A Mesebolt-történet az Andersen-mese motívumaira épül (a színházi feldolgozás eleve megkíván bizonyos változtatásokat), és látványvilágában, hangütésében szándékosan ellene megy a közkedvelt és a maga nemében utolérhetetlenül zseniális Disney-feldolgozásnak. Nem viszonyítási pont akar lenni: a saját jogán férkőzne inkább közel a közönséghez.

Mutatvány A harmadik hableány-előadásból, premier előtt. Hullámzik a tenger, hullámzik az ember. Császár Erika, Fige Attila, Kovács Zsuzsanna Lehőcz Zsuzsa, Kovács Bálint, Kolozsi Angéla

Az alkotógárda most is elsőrendű. A rendező, Tengely Gábor nem először dolgozik a Mesebolttal. Elsőként 2007-ben járt itt, különleges Kosztolányi-tárgyjátékot vitt színre (még a Hemóban), és ezzel az előadással (meg egy másikkal) rögtön el is nyerte a legjobb pályakezdő rendezőnek járó díjat a pécsi felnőttbáb fesztiválon. Legutóbbi szombathelyi rendezése, az Amália az V. Gyermekszínházi Szemlén elnyerte az évad legjobb előadásának járó Üveghegy-díjat. Tengely Gábor jelenleg a győri Vaskakas Bábszínház főrendezője, a színművészeti egyetem bábszínész osztályának osztályfőnöke. Markó Róbert Szombathelyen született, az ELTÉ-n szerzett bölcsészdiplomát, most a színművészeti egyetem színházrendező szakos hallgatója, bábrendező szakirányon. Michac Gábor tervező a Kaposvári Egyetem alkalmazott látványtervezés szakán diplomázott 2010-ben, azóta több (báb)színháznál megfordult díszlet-, jelmez- és bábtervezőként. Fejes Kitty koroegráfus a táncművészeti főiskolán klasszikus balett, a színművészetin koreográfus szakot végzett, dolgozott Ladányi Andreával és a Közép-Európa Táncszínházban. Tizenkét éve tanít a színművészetin, 2006 óta a zeneművészeti egyetemen. A társulathoz három vendégszínész is érkezik: Kolozsi Angéla és Hannus Zoltán már régi ismerős, Fige Attila most először dolgozik Szombathelyen, de biztos nem utoljára.

Tengely Gábor rendező és részben szerző is. Mellette balra Dénes Emőke, jobbra Lehőcz Zsuzsa. A harmadik hableány bemutatója vasárnap délután négy órakor kezdődik az MMIK-ban

Mielőtt a porcelán cukortartó, a kávé, tea, mazsolás kuglóf mellől átmennénk az MMIK színháztermébe, hogy betekintést kapjunk A harmadik hableány látványnak sem utolsó, különleges világába amelynek múlt idejét nagyjából a 60-70-es évek fordulójára helyezi el a rendezés , Tengely Gábor mond még valamit. Hogy sokfelé dolgozott az utóbbi időben, de olyan méltatlan körülményekkel, mint amelyek között a Mesebolt dolgozik, ritkán kell szembesülnie. Különösen mellbevágó ez a tapasztalat, ha tudjuk hogy a Mesebolt társulata a mai magyar bábművészet élvonalába tartozik .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!