Kultúra

2014.04.11. 21:24

A líra utolér

A költészet napja volt április 11-én, a Kossuth Rádió egész nap ezzel foglalkozott.

Peltzer Géza

Kapcsolások különböző helyszínekre, köztük szombathelyi résztvevőkkel egy Gunniess-rekordkísérlet tanúi is lehettünk (csoportos együttszavalásról szólt a történet). Beszélgetéseket hallhattunk fiatal költőkkel az olvasás, a líra fontosságáról. A riporter mindig szkeptikus, persze azt akarta hallani az egyik ifjú titántól, hogy milyen szomorú, hogy ma már kevesen olvasnak, senkit nem érdekel a vers, az irodalom. A fiatal költő azonban egyáltalán nem volt elkeseredett. Azt mondta, van igény a költészetre, az irodalomra, egyre több fiatal olvas, sőt ír is verset, és sokkal gyakrabban látni fiatal kezében szépirodalmi könyvet, mint idősebb emberében. Nem akart elkeseredett lenni, akármennyire erősködött a riporter.

Valahogy úgy vagyunk a művészettel, mint az egészséges életmóddal. Tudjuk, hogy csak hasznunk lehet belőle, és jobban, boldogabban élhetnénk vele, mint a mindenünnen ránk zúduló gagyival. Talán az a baj, hogy túlságosan jó arcok, túlságosan búgó hangon tukmálják ránk, és általában csak világnapokon. De egy napon elérkezik, és szíven üt majd minket az az érzés, amiről már ezer beszélgetést hallottunk. Mert a dolgok mindig utolérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!