Kultúra

2014.05.23. 16:50

Hétköznapi hősnők

Budapest, Nádasd - Vas megyei különdíjasa is van az idei Terézanyu-pályázatnak: a Hétköznapi Hősnők díját a nádasdi Legáth Tiborné kapta meg.

Ölbei Lívia

Az idén 320 nő osztotta meg személyes történetét a Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat! témában az ötödik születésnapját ünneplő Terézanyu-pályázaton. A tabudöntés soros állomásaként az önelfogadás sokszor nehezen elsajátítható képességéről vagy ritkán megélt élményéről írtak a nők, és ez a téma is bebizonyította, hogy bőven van ok a társadalmi diskurzusra. Amennyire ismert és szomorú statisztikai tény, hogy a magyar társadalomban a férfiak rendkívül korán halnak, annyira általánosnak tűnik a pályázatokból, hogy a nők sokszor a modern kor hősi tetszhalottjai: valósnak hitt kötelességük teljesítése, leggyakrabban családi vagy párkapcsolati, illetve egyéb önmaguknak kirótt szolgálatteljesítés közben éri őket a mártírhalál.

Dobó Kata színésznő is az ügy mellé állt: az ötödik Terézanyu-pályázat díjátadóján a nyertes pályamunkákból olvasott föl (Fotó: Terézanyu-pályázat)


Az önelfogadás korántsem vele született, sokkal inkább újjászületett képesség, aminek elsajátításában támogatni kell a nőket. Erre való a Terézanyu-pályázat, és a vele járó elismerés is: a 2010-ben Rácz Zsuzsa író által alapított díjat négy éve a Richter Gedeon Nyrt. támogatja.

Az idén 12 Terézanyu-pályázót jutalmazott a zsűri, az első három helyezés mellett még soha ennyi kategóriadíjat nem adtak át. Az 5. születésnap alkalmából megalapított Hétköznapi Hősnők díja Vas megyébe került: a nádasdi Legáth Tiborné vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!