Kultúra

2014.05.19. 17:30

Nem grafikus, mégis nyert

Vasvár – Az év kulturális plakátja címet a vasvári kulturális központ Széchenyi-emlékévet népszerűsítő alkotása nyerte, amelyet Horváth Róbert kulturális közfoglakoztatott készített.

Merklin Tímea

A fiatalember nem grafikusművész, váratlanul érte a siker. Tartós munkanélküliség, hosszú álláskeresés után kapta a lehetőséget a vasvári művelődési központtól, hogy ott kulturális közfoglalkoztatottként dolgozzék 2013. december 1-je és 2014. április 30-e között. Az öthónapos munkát egy olyan program tette lehetővé, amit a Nemzeti Művelődési Intézet a Belügyminisztériummal összefogva finanszírozott EU-s pénzekből, országosan 4000 ember számára. Művelődési intézmények igényelhették a kulturális közfoglalkoztatottakat. A vasvári kulturális központ két munkaerőt kért és kapott a program keretében, az egyikük volt Horváth Róbert.

Horváth Róbert plakátja a Magyar Népművelők Egyesülete országos vándorgyűlésén kapta Az év kulturális plakátja címet a Széchenyi-emlékévet népszerűsítő művéért.

Horváth Róbert az országos vándorgyűlésen kapott oklevéllel (Fotó: Merklin Tímea)

A fiatalember öt hónapot dolgozhatott kulturális közfoglalkoztatottként, jelenleg megint állás nélkül van. Végzettsége postaforgalmi ügyintéző, rendszerinformatikus. Az az álma, hogy a számítógéppel foglalkozzon.

- Nagyon örülök, hogy betekinthettem a Nagy Gáspár Kulturális Központ tevékenységébe, kívülről nem is gondolja az ember, mennyi munka van ott - mondja Horváth Róbert. - Sok összetett fel-adatban kaptam szerepet, önként vállaltam, ha számítógépes munka volt, így jött a plakátkészítés is. Szabad teret kaptam, meg is lett az eredménye. Számomra fontos, hogy a munkában az ember ki tudja bontani a kreativitását, ne bólogató bio-droid legyen. 5-6 plakátot terveztem, kettőt küldtem el, a jobbik nyert.

Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója elmondta, nagyon hasznos volt az - egyébként kis létszámmal dolgozó - intézménye számára a kulturális közfoglalkoztatottak programja, ami lehetővé tette egy érettségizett és egy diplomás ember alkalmazását. Építettek a kreativitásukra, fiatalságukra, tudásukra. Sok segítséget kaptak a napi munkában a rendezvényszervezéstől a kiállításrendezésig, a székhordástól az archiválásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!