Kultúra

2014.05.13. 11:10

Várnai Valéria festőművészre emlékeztek

Szombathely - A 2012-ben elhunyt Várnai Valéria festőművészre emlékeztek tisztelői, közelebbi és távolabbi ismerősei a Vitalitas Galériában, ahol képeiből kiállítás is látható.

Merklin Tímea

– Ne kötődjék az alkalom évfordulóhoz, csak legyen ez a találkozó egy szép májusi nap, amikor egyszerre derült és egyszerre felhős az ég, egyszerre napsugaras és egyszerre szomorú, amilyen ő volt – adta meg a hangot bevezetőjében Nagy Anna esztéta, a rendezvény moderátora, a Várnai Valériáról szóló könyv szerzője, amely nemrég jelent meg a Szombathelyi híres nők sorozatban.

Várnai Valéria festőművészre emlékeztek a Vitalitás Galériában. Balról: dr. Prugberger Emil, Vadas Zsuzsa, Horváth János, dr. Zsámbéky Monika, Nagy Anna és Marosfalvi Antal. Fotó: Szendi Péter

– Május volt a kedvenc hónapunk, a biciblitúrák ideje. Például Szombathelyről Gencsapátiba hajtottunk, a Szentkúthoz, hogy a forrásvízben megmossuk az arcunkat, mert úgy hallottuk, hogy aki abban a forrásban megmosakszik, egész életében szép lesz – mondta Várnai Vali ifjúkori barátnője, Vadas Zsuzsa, Prima-díjas újságíró, aki 50 éve van a pályán. – Mentünk Jákra, letelepedtünk a fűre, ettük a hazulról hozott elemózsiát, és nevettünk, hogy olyanok vagyunk, mint a francia impresszionisták, akik a természet lágy ölén érezték jól magukat. Vagy kimentünk a kámoni Kis Vendéglőbe, hogy igyunk egy-egy málnát, bambit, később egy-egy sört. A mentalitásunkat is ez jellemezte: a természet- és emberközelség.

– Valitól tanulni lehetett már akkor, mikor a Fő tér 23. szám alatt, aztán a Vasi Műhelyben összegyűltünk. Csidáltam a munkabírását és a céltudatos minőségi munkáját – emlékezett vissza Marosfalvi Antal festőművész, restaurátor. – Tíz évig jártunk a győri művésztelepre Vértesi Péterrel, Várnai Valival, a Duna csodálatos témavilágot adott. Vali a semmiből is képet csinált. Mindenhonnan képpel a fejében jött haza, a hozott képet itthon megfestette.

– Neki Szinyei Merse Pál volt a nagy festő. Egyszer elmentünk Valival a sírjához motorral, írt onnan képeslapot a barátnőjének – mesélte Horváth János festőművész, aki segítette Várnai Valit, hogy a Művészeti Alap tagja lehessen. Jót tett neki, hogy nem került be a Képzőművészeti Főiskolára, nem kellett megtanulnia igazodni, azt csinálta, amit gondolt, így lett „Várnai Vali". Nem naiv festő volt. Nem azt festette, amit látott, hanem amit tudott arról a dologról.

– Valika saját magát adta. Olyan festő volt, aki nem vette át a modern irányzatokat. Közismert a gyermekkori élményeihez való kötődése, vonzódása. Őrizte a csodás, szép emlékeket. A főiskolán csak rontottak volna rajta. Valika Szombathely igazi kuriózuma – fogalmazta meg véleményét dr. Prugberger Emil orvos.

– Sokat köszönhetett neki Szombathely művészetszerető közönsége már akkor is, amikor a sportházban dolgozott – hangsúlyozta dr. Zsámbéky Monika Olyan kiállításokat hozott ide, jónevű magyar festőket – Bernáth Aurélt, Czóbel Bélát, Mednyánszky Lászlót –, amelyekért különben Budapestre kellett volna utazni. Kratochwill Mimi művészettörténész volt a segítségére. Festészetében az a megragadó, hogy igaz és őszinte, nőies és érzelemgazdag. Kezdetben az impresszionistákat csodálta, de nem követte őket. Belső és belülről érlelt képeket, szürreális hangulatokat fog meg egyszerű témaválasztásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!