Kultúra

2014.06.16. 15:10

20. Lajtha László Koreográfiai verseny Körmenden

Körmend - A gazdag kulturális kínálatból indén is kiemelkedett a 20. Lajtha László Koreográfiai verseny. A mintegy 400 résztvevő az egész Kárpát-medencéből érkezett.

Kozma Gábor

A színvonalas bemutatónak és versenynek a Körmendi Kulturális Központ adott otthont nemrég. Amikor is 18 koreográfia 11 együttes 8 zenekar kíséretével, gyermek és felnőtt kategóriában, 420 szereplővel reprezentálta a hagyományos tánckultúrát, felölelve a Kárpát-medence magyar nyelvterületének mozgási anyanyelvét. Rendező: Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség, a házigazda pedig a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt.

Korbacsics Tibor főszervező elmondta, hogy hagyomány már Körmenden a táncünnep. - Hogy ennek tartalma, súlya legyen, koreográfiai versenyt is rendezünk, amit jeles kutatónkról, tudósunkról, Lajtha Lászlóról neveztünk el. A verseny fő célja, hogy megmutatkozzanak méltó színházi körülmények között azok a műhelyek, együttesek, amelyeket zsűri is értékel elismerésekkel, majd a verseny után személyes konzultációval - mondta el Korbacsics Tibor.

Az esemény rangos vendége, egyúttal a zsűri oszlopos tagja volt Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. Őt is kérdeztük. - Ennek a versenynek az az egyik legnagyobb eredménye, hogy ilyen sokan itt vagyunk együtt. Jó látni az együtteseket, a hagyományőrzőket, a középgenerációt, de legjobb látni azt a sok csillogó szemű fiatalt, akik itt voltak ma velünk. Ők is bizonyították, hogy él ez a hagyomány, új közösségek, együttesek alakulnak, a gyerekek megtanulják a kultúránkat, és ezt tovább is viszik, és reménnyel töltenek el bennünket. Ez egy különleges alkalom, amikor a koreográfusokat díjazzuk, de tudjuk, hogy ők nem léteznének a táncosok nélkül. A mi néptánc-koreográfusi tevékenységünk olyan speciális műfaj, ahol nem elég csak nagyon okosnak, ügyesnek, hanem jó pedagógusnak és közösségi embernek is kell lenni. Mert az adott együttesnek hinnie kell a koreográfusnak. Kiváló produkciókat láttam Körmenden, és jó kezdeményezéseket. A koreográfusoknak azt kívánom, hogy tudják tovább szeretettel végezni ezt a munkát - fogalmazott az ismert szakember, majd átadta az okleveleket a díjazott koreográfusoknak.

A felnőtt kategóriában a Sopron Tánc-együttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vehetett át kitüntetést. A hagyományokhoz híven a több száz táncos idén is elkápráztatta programjával a város közönségét, élt, lüktetett a Batthyány-kastély és környéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!