Kultúra

2014.06.24. 15:05

Szerelmük a dzsessz

Szombathely - A Nemzetközi Lamantin Jazz Fesztivállal együtt megnyílt az improvizációs tábor is, ahol 125 hallgató tanulhat egy hétig az ország minden tájáról.

Merklin Tímea

A Bartók Béla Zeneiskolának jelenleg nincsen olyan szeglete, ahol ne muzsikálna valaki ezen a héten, ott rendezkedett be a Lamantin tábor. Mégkérdeztünk néhány fiatalt, hogy honnan, milyen célokkal érkeztek. Esztergály Botond (35) gitáros Budapestről jött, azt mondja jelentőségteljesen: már nyolc pólója van. Ez azt jelenti, hogy nyolcadik alkalommal tanul a Lamantin táborban. Tavaly ismerkedett meg azokkal a zenészekkel, akikkel most együtt jöttek vissza. Előzenekarként játszottak itt akkor, de együtt maradtak, és Nagyszínpad zenekarként vannak fellépéseik. Itt Gyárfás Istvántól, Mohai Tamástól is tanul, mindennap más tartja a délelőtti órákat. Pálfy Antal (26) Zalaegerszegről érkezett. Ausztriában, a klagenfurti zeneművészeti egyetemen tanul, hivatásos zenész és tanár szeretne lenni, hogy minél többet játszhasson. Harmadszor van a Lamantin táborban. Öt olyan barátjával jött, akikkel együtt végeztek a budapesti zeneművészeti szakközépiskolában. Amint mondja, minden évben új inspirációkkal töltődik itt. Polgári Adrienn (29) másodszor lakója a Lamantin tábornak. Budapestről érkezett, a zene a hobbija. Egy cukrászdában dolgozik, fogászati asszisztensnek tanul. Van egy argentin tangó zenekara, a Trio della Plata, amiben ő zongorázik.

Pálfy Antal és Esztergály Botond, akik itt táborban napközben órákra járnak, este koncertekre, majd fél kettőig a jam session-ökön vesznek részt. Reggelente kilenckor kelnek, gyakorolnak, 11 órára bejönnek a zeneiskolába a tanórákra – és ez így megy egy héten át, de bírják és nagyon szeretik, ezért jönnek el mindig újra

- Szeretnénk egy improvizatív vonalat beletenni a zenénkbe, ezért jöttem el a Lamantin táborba. Négy éve voltam először, de azóta nem foglalkoztam a dzsesszel, pedig imádom. Most egy új lendületet szeretnék venni, ehhez jó kezdő lökés a tábor. Nem ismerik itt senkit, de jófejek, lazák a srácok. Klausz Csaba a tanárom. Reggel órák vannak, délután zenekari gyakorlatok, este koncertek, tanulok és szórakozom egyben, nem unatkozom.

Kiss Kamilla, aki Bérces Györgytől tanul rajzfilmzenéket, popot, jazzt, klasszikus zenét otthon, a Lamantin táborban zenekarokban játszhat

Kiss Kamilla (17) még középiskolás, a Veszprém megyei Nemesvámosról jött, egyedül érkezett, ismerősöknél lakik, és vannak további ismerősei az előző évekről, mivel már harmadszor van itt. Big band gyakorlatról szaladt tovább egy másik zenekari próbára, minden pillanatot kihasznál. Tóth Viktor, Elek István és Ludányi Tamás tanítja. Tanult bőgőzni, gitározni, dobolni is, de azt mondja: A szerelmem a szaxofon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!