Kultúra

2014.07.08. 11:55

Életfát faragtak Nagymákfa számára

Nagymákfa - Életfát faragott háborús emlékműnek három messziről jött, de évek óta visszajáró fafaragó Nagymákfán a falu számára, mint minden nyári munkájukat, ezt is ajándékba.

Merklin Tímea

A Nagymákfáért Egyesület kérésére a fafaragók egy hetes tábort tartanak minden nyáron, és elkészítik azokat a tárgyakat, amelyeket épp szükségesnek lát a falu. Csináltak már haranglábat, faluköszöntő és útbaigazító táblát, idén a 100. jubileum okán első világháborús emlékmű volt a kérés.

A három fafaragó a IX. Golghelóghi, avagy a Nagymákfai Napok idején dolgozott a műalkotáson. Mikó László Szennából érkezett, Balogh László Budapestről, Kovács László Székesfehérvárról. A szabadidejét gyakran a hegyháti Csehimindszenten töltő, indiai filozófiában elmélyült Dudás Jenő ajándékozta a fafaragóknak az alapanyagot, egy szép darab körtefát, amelyen meghagyta az ágcsonkokat.

– A fa adott lehetőséget, hogy megjelenítsük a háború négy évét, amely négy erős borda kimélyítve. A mű olyan, mint egy fordított életfa, hiszen a háború mindent a feje tetejére állít, felforgat – mondta Kovács László fafaragó. – Az induló új életet egy népművészeti motívummal, egy virágozni kezdő tulipánnal szimbolizáltuk. A kitárt kar a tetején a férjeiket, fiaikat hazaváró nők, anyák, asszonyok ölelésére utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!