Kultúra

2014.08.17. 14:50

A höveji csipkekészítés kuriózum

Vasvár - A rábaközi Hövejről érkeztek a csipkekészítő asszonyok a Nagy Gáspár Kulturális Központba a Hegyháti Napok keretében.

Merklin Tímea

Farkas Katalin Kis Jankó Bori-díjas höveji hímzőtől és Véghné Lőrinc Ágnes Magyar Kézműves Remek-díjas csipkekészítő népi iparművésztől főleg terítőket láthattunk, de baba sapkát is, amelyből rögtön rendelt is egy környékbeli polgármester az unokája keresztelőjére. Az asszonyok régen is, ma is szükségletből kézimunkáznak: ha örömük, ha bánatuk van – a kézimunka megvigasztal, megnyugtat, sok örömet, boldogságot ad.

Farkas Katalin és Véghné Lőrinc Ágnes a Hegyháti Napokon. Fotó: Merklin Tímea

A hagyomány és népművészet megbecsülésére 2003-ban csipkemúzeumot hoztak létre Hövejen. Valaha több mint száz varró asszony dolgozott ezen a vidéken, ma 35-40 nő ért ehhez a speciális kézimunkához. Közülük jöttek el ketten Vasvárra. Mindketten Hövejen születtek. Véghné Lőrinc Ágnesről megtudtuk, hogy a csipke iránti szeretete kislány korába nyúlik vissza. Édesanyjától és anyai nagyanyjától tanulta meg a rajzolást, tervezést és a hímzést. Felmenői mintarajzait ma is őrzi, és felhasználja saját munkái tervezéséhez, elkészítéséhez.

Farkas Katalint a Kormos István-díja a Hegyháthoz köti, hiszen Kormos a bérbaltavári születésű, Kossuth-díjas költő Nagy Gáspár barátja volt. Sokszínű motívumkincset használ, gazdag öltéstechnikát, viseleteket és lakástextileket is készít. Tervezéseivel 2013-ban nyerte el az országos zsűri „A" kategóriás díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!