Kultúra

2014.08.15. 16:55

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint magával ragadó estje

A város különlegesen szép helyszíne: a Zsinagóga Udvar. Szaporázom a lépteimet, ahogy közeledem, egyre jobban hallhatók a dallamfoszlányok. Egy összetéveszthetetlen hang: Harcsa Veronika újra Szombathelyen.

Kovács Ágnes

Az énekesnő légies jelenség. Kék könnyű ruhával kezében készülődés közben meséli, azért nem értem el délután telefonon, mert épp repült. Mégsem tűnik fáradtnak, tekintete akár egy kislányé. Elmosolyodik, amikor arról faggatom, hogy tetszik neki a mi kis eldugott romantikus udvarunk.

- Játszottunk már itt a Bin-Jip zenekarral, és az egy szép emlékű este számomra, de nem az akusztikát emelném ki mert az pont nem ideális a nagy üvegfelületek miatt sokkal inkább a különleges helyszínt. A Zsinagóga közelségének köszönhetően a modernitás és a tradíció közé vagyunk helyezve. Örülök, hogy jó idő van, kicsit hűvös, de legalább nem esik az eső.

Veronika illatos teát kortyol, kényelmesen hátradől és figyeli, mit mond Gyémánt Bálint a közös koncertek hangulatáról. Elmesélik a duó születésének történetét, megtudom, 2008 óta folyamatosan játszanak együtt. Mindketten egy időben végezték a mesterképzést. Igaz, a gitárművész a fővárosban, az énekesnő Brüsszelben tanult.

- Én úgy gondoltam, jó lesz kicsit távol élni. Ilyenkor impulzusok érnek, más a dalok fogadtatása. Azt nem mondanám, hogy gyökeresen, de pont ezek az apróságok tudnak elindítani új gondolatokat.

Veronika a fejlődés fontosságát hangsúlyozza, mint mondta: szeretne hatvan évesen is Bálint mellett ülni és arról beszélgetni, mit lehetne újítani, kitalálni.

- Szerintem ott ér véget egy zenész pályája, ha már nem tud új utakat keresni magának. Az énekhang folyamatosan változik, hiszen egy élő szervről van szó. A hangszalag egyfajta bioeszköz, ami a testemmel együtt él és a változásokat is tudnia kell kezelni.

Mivel mindketten sokat játszanak a másik lemezén, koncertjein, úgy döntöttek, a különböző projekteket jó különválasztani. A Lámpafény című verslemez elsősorban a quartetre hangszerelt dalok miatt nem adható elő jól a duóval. A Bin-Jip-nóták pedig szintén önálló vállalkozásban szólalnak meg eredetiként, decemberen jön ki az új korong. A duó estjei azonban kettőjükről szólnak, most új dalok készülnek egyébként egy német kiadó gondozásában. A dalközpontúság megmarad és fontos, hogy jó szövegekkel meséljenek el szép történeteket. Fontos meghatározni: melyik projekthez melyik repertoár tartozik, hiszen ez így lett kitalálva. Sietve elköszönök, és pislákoló mécsvilágnál sokakkal együtt várom, hogy megszólaljon az a gyönyörű éteri hang. A nagy csendben Veronika lehunyja a szemét, énekelni kezd, a varázslat elkezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!