Kultúra

2014.08.17. 14:50

30 éve vezeti a 35 éves intézményt Pásti József

Ikervár - Az idén 35 éves Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Háznak 30 éve igazgatója Pásti József, aki sokszínű, színvonalas tevékenysége miatt a Kultúra Lovagja címet is viselheti, nem mellesleg a Vas Népe civil tudósítója.

Merklin Tímea

A kettős jubileumról az ikervári augusztus 20-i ünnepségen is megemlékeznek, Pásti Józsefet a közművelődési tevékenységéről kérdeztük. – 1984-től dolgozom vezetőként. Megtanultam együtt élni azzal az inspiráló feszültséggel, ami a lelkiismeretes vezetői munka velejárója. Megtanultam együtt élni a néha vakmerőnek tűnő döntések izgalmával, amely nélkül nem léphettünk volna előre. Megtanultam a görcs és nagyvonalú kezdeményezés stádiumait ötvözni a minőség, mint elérendő cél érdekében. Igyekeztem felismerni, mikor indokolják a körülmények, a környezet, vagy a belső indíttatás a nagy formátumú változtatásokat, és mikor van szükség visszavonulásra, kivárásra, a fennálló helyzet stabilizálására.

Pásti József művelődésszervező, műsorvezető, versmondó, színjátszó, a Vas Népe civil tudósítója is. Fotó: Ikervári ÁMK

Pásti József úgy véli, hogy a minőség mindig cél, és egyben olyan stratégiai fontosságú eszköz, amely összeköti a közösségeket, az intézményt és a település lakosságát. Az igazgató sokszínű szakmai tevékenysége számos területre kiterjed: művelődésszervező, marketing és – reklámmenedzser, rádió tudósító, újságíró, tanár, tanügyigazgatási szakértő, közművelődési szakfelügyelő, pályázatíró, projektmenedzser, ÁMK igazgató, művelődési ház igazgató.

Stratégiája eredményeként jelenleg 17 alkotó, művelődő közösség működik az intézményben. A közösségfejlesztés szerinte településfejlesztés és fordítva: a településfejlesztés közösségfejlesztést is jelent. Fontosnak tartja Ikervár község értékeinek, örökségének feltárását, a felnőttképzés feltételeinek megteremtését (ő maga állandóan tanul), Ikervár történelmi hagyományainak (például Batthyány kultusz) ápolását. Jelentős szerepet vállal a település életét meghatározó programok rendezésében.

Szakmai felkészültségével „túlnőtt" a település határain: nemzetközi kisugárzású szervezetek, intézmények (Mindszenty Alapítvány, Mária Rádió, Magyar Kultúra Lovagrendje) Kárpát-medencei hatókörű rendezvények szervezésére, szakmai instruktori feladatok ellátására kérték és kérik fel rendszeresen.

Mindezek mellett szabadidejében részt vesz a helyi amatőr színjátszók, a Rába(p)ART Társulat munkájában, amely szinte minden évben országos, nemzetközi színjátszó találkozókon öregbíti Ikervár hírnevét és rendre országos minősítésekkel tér haza, vagyis felküzdötte magát a színjátszás országos élvonalába.

Ezenkívül Pásti József versmondás hagyományát is élteti: részben személyes fellépésekkel, részben pedig az Ikervári Versünnep évenkénti megrendezésével, ahonnan a legjobb gyerekek közvetlenül juthatnak az országos döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!