Kultúra

2014.08.24. 16:16

Kis falu nagy ünnepe Góron

Önkormányzati és egyházi beruházásokat adtak át Górban.

Cseszkó Tamás

Reggel óta serénykedtek a helyiek Górban, ahol kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket az előkészületekből. A településen szombaton rendezték meg a falunapot, előtte azonban ünnepi szentmisén adtak hálát a felújított templomért, majd a faluháznál áldották meg az önkormányzati beruházásokat. A misét Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye püspöke celebrálta.Az egyházmegye egy sikeres pályázatnak köszönhetően jutott forráshoz, így a góri templom teljes külső felújításon esett át, megújult a külső vakolat és a tetőszerkezet is.

Pápai Lajos hálaadó miséje.

Gángliné Schreiner Tünde, a település polgármestere büszkén mesélte, hogy a templom körüli felújításnál nagyon sokan segédkeztek, s nemcsak a katolikus egyház tagjai, de még a helyi evangélikus egyházközség hívei is hozzátették saját erejüket a munkálatokhoz. A góriak pedig igencsak összetartó közösséget alkotnak, a polgármester szerint itt nem irigyek egymásra az emberek, segítenek, ahol tudnak, ismerik egymás örömeit, gondjait, kihívásait.

-A kormány értékelte a góriak felelős gazdálkodását, hiszen nem adósodtak el -mondta köszöntőjében Ágh Péter képviselő, kiemelve, hogy ezen erőfeszítéseket az állam 6,5 millió forintos támogatással jutalmazta. -Erre a pénzre korábban nem is számítottunk, így nagy volt az öröm -mondta a polgármester, majd köszönetet mondott Ágh Péternek a hatékony lobbitevékenységért, melyet Gór érdekében végzett.

Ágh Péter,  Gángliné Schreiner Tünde polgármester és Pápai Lajos a most elkészült falutáblával.

-Fontos, hogy mindannyian úgy éljünk, hogy azzal hasznára válunk a hazának -emelte ki Ágh Péter, hozzátéve, hogy ezért is szükséges, hogy az itt élő fiatalok gyermekeket vállaljanak, és megismertessék velük Gór történetét. A képviselő szavai szerint a következő időszakban is azért kívánnak dolgozni, hogy a település tovább tudjon fejlődni. A támogatásnak köszönhetően felújították a Temető utat, az orvosi rendelőkben kicserélték a nyílászárócseréket, a faluház pedig új belső burkolatot kapott. Emellett festési, mázolási és bádogosmunkákat is elvégeztek. Az önkormányzat további 1 millió forinttal támogatta a beruházásokat, így összesen 7,5 millió forintból valósítottak meg új fejlesztéseket Górban.

A falunap keretein belül Pápai Lajos megyéspüspök és Simon Réka evangélikus lelkész megáldották a beruházásokat, és azt a falutáblát, melynek külön története van. A polgármester asszony ugyanis egy Csorna melletti kis település látott egy szépen faragott falutáblát, így gyorsan kiderítette, ki az alkotó. Hamarosan rá is talált Turi Tamásra, aki fiatal művészként fontosnak tartja, hogy természetes anyagokból dolgozzon. Így készült el közel egy év alatt a góri falutábla is, melyet a településtáblánál helyeznek majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!