Kultúra

2014.08.08. 13:50

A Burgenlandban élő magyarság csak csepp a nagy óceánban

Alsóőr (Unterwart) - A burgenlandi magyarok egyik fontos központja van a kis faluban. Majdnem másfél évtizede működik.

Némethy Mária

A kezdetektől, lassan 15 esztendeje vezeti Burgenland jelentős magyar központját, az UMIZ-t, azaz a Magyar Média és Információs Központot az alsőőri Öreg Iskolában Kelemen László.

Kelemen László örömmel újságolta: egy hónapja magyar nyelven is olvasható az UMIZ honlapja. Fotó: Némethy Mária

– Nagyon örülök annak, hogy az eddig csak német nyelven olvasható honlapunkat egy hónapja magyar nyelven is lehet olvasni – újságolja elsőként, majd így folytatja: – Alapelvünk, hogy a kisebbség, a kisebbségnek, a kisebbség nyelvén közvetítsen értékeket, de ha a német nyelvű többségnek nincs tudomása arról, hogy mit végzünk, akkor az információ hiánya előítéleteket szül. Tudomásul kell venni: csepp vagyunk a nagy óceánban.

Az intézmény, amelynek alapításáért oly sokat tett az alsóőriek korábbi lelkésze, Galambos Iréneusz, először is egy könyvtár, dokumentációs központ. Az UMIZ kapcsolatot tart magyar nyelvet oktató iskolákkal Burgenlandban és Ausztrián kívül is, utazásokat, könyvbemutatókat, kiállításokat és előadásokat szervez, helytörténeti gyűjtőmunkát végez, s az utóbbi években nagyon fontossá vált a könyvkiadói tevékenysége. Ebből nagyon jelentősek az UMIZ gyermekkönyvei.

Ezeket óvodásoknak, kisiskolásoknak adják ki három nyelven. De pillanatok alatt elfogyott az 1982-ben elhunyt Csalok Róza naplóit, leveleit, verseit közreadott kötet. Ő alsóőri volt, a mindennapokról, a velük történtekről sok mindent leírt. Az UMIZ az idén még öt könyvet jelentet meg, köztük négy gyermekeknek szólót is, így a sorozatban napvilágot lát már a 20. gyermekkönyv. Az intézmény keretein belül működik az Imre Samu Nyelvi Intézet, a Magyar Tudományos Akadémia öt nyelvi irodájának egyike is. Az intézet három magyarlakta régióban, Burgenlandban, Muravidéken és a horvátországi területeken koordinálja a nyelvészeti kutatásokat.

Kelemen Lászlót arról kérdezem, hogyan, milyen fenntartásban működnek, léteznek.

– Több lábon állunk. Az arányokat tekintve költségeink körülbelül 5-10 százalékát fedezi a Magyarországról kapott pénz, a többit Ausztriától kapjuk állami, tartományi, önkormányzati forrásból. Talán furcsának hat, hogy szinte mindenért pályáznunk kell, de Ausztriában még a tartományi múzeum is minden évben pályázik azért, hogy meglegyen a költségvetése. Az egyház is támogat bennünket azzal, hogy jelképes összegért, mindössze évi egy euróért kapjuk bérbe tőle az általunk használt helyiségeket.

Nagyon szép irodalmi esteket rendeznek nemzeti ünnepeinken az UMIZ égisze alatt. Ezekre nemcsak a négy magyarok által jobban lakott burgenlandi településről (Alsóőrből, Őriszigetről, Felsőőrből és Felsőpulyáról), hanem a magyarok által szórványosabban lakott településekről is eljönnek a magyarul tudók.

Bizonyára így lesz ez majd szeptemberben, amikor az ismert néprajzkutató, Gráfik Imre Határtalanul című könyvét mutatják majd be, hiszen neki az egyik fontos kutatási területe a határainkon túl élő magyarság kulturális öröksége, néprajzi hagyományai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!