Kultúra

2014.09.17. 15:45

A Kulturális Örökség Napjai: Szergénytől a szentélyig

Több Vas megyei intézmény mellett magánszemélyek is csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjaihoz szeptember 20-21-én.

Ölbei Lívia

Az európai kezdeményezés amelyhez mára csak 50 ország csatlakozott a múlt század 80-as éveinek elejére nyúlik vissza, és az építészeti és egyéb kulturális örökség megóvásának, mind szélesebb körben való bemutatásának, a kulturális értelemben vett másság elfogadásának, az identitás-erősítésnek jegyében alapvetően az emberi kíváncsiságra apellál: arra, hogy szeretünk olyan helyekre benézni, ahova alapvetően, a hétköznapokban nem szabad (nem lehet). Ezért aztán a Kulturális Örökség Napjain titkos terek is megnyílnak a közönség előtt.

A Kulturális Örökség Napjainak idei központi témája Magyarországon, a magyar építészet évében Ybl Miklós születésének 200. évfordulója okán a historizmus, hiszen az ebben a szellemben fölhúzott épületek máig gyakran meghatározzák egy-egy település arculatát. Ehhez a témához kötődik az I. világháború kitörésének 100., illetve a holokauszt 70. évfordulója; a hozzájuk kapcsolódó épületekkel.

Az Iseumban tavaly is megtartották a Kulturális Örökség Napjait. Ókori kosztümben: Sosztarits Ottó régész az Iseum Savariense kiállításán igazítja útba átlelkesített ismeretekkel a közönséget (Fotó: Szendi Péter)

A központi témákon túl persze mindenki azt kínálja, amije van. A szombathelyi Iseum például 20-án 10-től 18 óráig ajánl programot gyerekeknek és felnőtteknek, a Nílusvíz-szertartástól az ókori kézművesmesterségek bemutatásáig, szintén a magyar építészet évéhez kapcsolódva. Sosztarits Ottó régész például a Savariában honos építőanyagok, falazástechnikák birodalmába vezeti el az érdeklődőket szombaton 15 órától, képeket is vetít hozzá. Aztán a téglavetés és a kőfaragás fortélyaival is megismerkedhetünk, Udvardi Balázs restaurátor irányításával. Közben 11.30-tól, illetve 14 órától a föld alatti római városrészletet is megnézhetik az érdeklődők (bejelentkezéssel). A Savaria Múzeum a Kulturális Örökség Napjai alkalmából az idén is megnyitja a Múzsák Kertjét a Széll Kálmán utcai múzeumparkban, ahol szeptember 21-én 14 órától 19 óráig a múzeumi osztályok és más múzeumi egységek standjai várják az érdeklődőket. A néprajzi osztály például szőlőpréselésből, mustszűrésből tart bemutatót közben működik a gombfoci-varázs , a történettudományi osztály képkirakóval, memóriajátékokkal készül, de kiköltözik a parkba a képtár ( bájos apróságokat készíthetnek azok, akik itt telepdnek le, mondjuk könyvjelzőt, legyezőt, titokkönyvet), a Smidt Múzeum (itt képeslapok készülnek változatos technikákkal, alkalmi bélyegzéssel; azért a Szigorúan ellenőrzött vonatok modellje nem játszik), a Vasi Múzeumi Látványtár is, amely ezúttal az erdők világának felfedezésére szólítja a közönséget.

A Kulturális Örökség Napjain igazi kuriózumokkal is találkozhatunk a megyében: a szergényi Kolozsvár utca 3-ban például Buzás Etelka nyitja meg sok munkával létrehozott, izgalmas honismereti-néprajzi gyűjteményét az érdeklődők előtt, csak most, csak nekünk: szeptember 20-21-én, mindkét napon 10-17 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!