Kultúra

2014.09.07. 19:50

Fejőnőnek öltöztek a szüreti mulatságon

Bozsok - Móka, tánc, borozgatás, valamint meleg vendégszeretet jellemezte a bozsokiak szombati szüreti mulatságát.

Némethy Mária

Minden évben készülnek a bozsokiak arra, hogy egy nap megmutassák, milyen felhőtlen vidámságot tudnak varázsolni falujukba. Nem egy ház előtt bábokat öltöztetnek be erre a napra. Készülődnek másként is. A felvonulók feldíszítik a kistraktorokat, szekereket, ők maguk is megtervezik öltözetüket, aztán zeneszóval útra kelnek. Szombaton a felvonuló maskarások élén, lóháton egy pártás lány haladt.

A falubeliek minden évben vidám maskarába bújnak szüretkor. Fotó: Némethy Mária

A legnagyobb sikert a fejőnőnek öltözött két férfi aratta: sürögtek, forogtak sajtárral a kezükben, mókás pózokba vágták magukat az ide-oda csúszkáló parókával a fejükön. A falu vendégszeretete az egész felvonulás alatt érezhető volt. A házakból süteménnyel, innivalóval kínálták a maskarásokat, akik több állomáson is megálltak, kis műsort adtak elő. Bozsok ismert vendégháza nagyon kitett magáért.

A menet élén egy lány haladt lóháton.

Fagyit kínáltak, meggyes lepényt, mézes puszedlit, a felnőtteknek bort is, el is fogyott minden, miközben a Buccsi Rezedák egy szép néptáncot adtak elő, bevonva a legkisebbeket, a Bóbitákat is a táncba. Aztán tovább vonult a menet. Volt még több állomás is, ahol fellépett a Bozsoki Dalárda, a horvátzsidányi Zidanci Tambulazenekar és a kőszegi Hajnalcsillag együttes néptáncosai, de rendeztek kötélhúzó versenyt is. Mozgalmas, emlékezetes nap volt ez a szüret is Bozsokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!