Kultúra

2014.09.08. 13:25

Szaxofonkoncerttel indult a jubileumi tanév a premontrei gimnáziumban

A város 1772-ben létrehozott középiskolája 1808-ban került a premontrei rendhez.

1948-ban államosították, majd a rendszerváltást követően, 1994-ben indulhatott újra az oktató, nevelő munka. Nagyszabású programsorozattal, keresztény szellemben emlékeznek a jubileumra: koncertek, kiállítások, konferencia, irodalmi est, tudományos előadások, vetélkedők, tanulmányi versenyek, lelki nap is színesíti az idei tanévet. Olyan személyiségek fordulnak meg az intézmény falai között a következő hónapokban, mint dr. Csókay András agysebész, Pál Feri atya vagy Maczkó Mária népdalénekes.

A Budapest Saxophone Quartet koncertje.

Az eseménysort a Budapest Saxophone Quartet koncertje nyitotta hétfőn. Az együttes tagjai egytől egyig hangszerük mesterei, 2004-ben szereztek diplomát a Párizsi Zeneakadémián. 19 éve alakultak, egész Európát bejárták már, és Japántól Kanadáig számos országban színpadra léptek. Hat önálló lemezt készítettek eddig, munkásságukat 2011-ben Artisjus-díjjal ismerték el. Elsősorban nekik köszönhető, hogy tíz éve elindulhatott idehaza a közép- és felsőfokú szaxofonképzés.

Örömmel mondtak igent a premontrei gimnázium invitálására. Diákok előtt játszani mindig nagy kihívást jelent, mert nem tudni előre, hogyan fogadják majd a produkciót - mondta el Horváth Marcell zenekarvezető. Céljuk, hogy a fiatalok megismerjék és megszeressék a klasszikus zenét. Nem minden művet lehet átültetni szaxofonra, meg kell válogatni a darabokat: erre az alkalomra Rossini-operaválogatást, Bach- és Kodály-művet, valamint klezmert hoztak. Az iskola díszterme egymás után kétszer is zsúfolásig megtelt. Az együttes megismételte a produkciót, hogy minden diák hallhassa az ismert szerzemények különleges hangzású változatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!