Kultúra

2014.10.19. 13:40

Hogyan látják a jövőt az európai fiatalok?

Fürstenfeld - Egyhetes művészeti fesztivált rendeztek az osztrák kisvárosban, ahol arra voltak kíváncsiak, hogyan látja az ifjúság a jövőt 30-40 év múlva.

Markó Petra

Öt napot töltött el a Szlovéniából, Magyarországról és Ausztriából delegált 15-15 fős kis csoportok Fürstenfelden, ahol a fiatalok kibontakoztathatták kreativitásukat. Norbert Lipp főszervező a program témáját az első világháború kitöréséhez kapcsolata. Felvetődött benne a gondolat, hogy azok a fiatalok, akik ma már újra egy közös unió tagjai, vajon hogyan látják a jövőt. Ezt kellett megjeleníteni a street art és a graffiti art technikáival.

A képen, Molnár Dániel és Huszár Ádám körmendi különítmény tagjai. Fotó: Pálóczi Zsuzsanna

A 15 és 30 év közötti korosztály láthatóan lelkesen vetette bele magát az alkotásba. A projektben tanulók, egyetemisták, szociálisan hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők is részt vettek. A három ország fiataljai, három különböző nyelvet beszélnek, bár a művészethez, az alkotáshoz nem kellenek szavak mégis egyöntetűen megfogalmazódott bennük az a gondolat, hogy milyen fontos a nyelvtanulás.

Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ Múzeum és Könyvtár igazgatóhelyettese, a program magyar referense elmondta: a projekt hatására van, aki komolyabban elkezd a művészettel foglalkozni. Ha mindenkiből nem is lesz Picasso utódja, egy dolog bizonyos, aki részt vett a programban, jól érezte magát és csillogó szemekkel tért haza.

A zárónapon a fürstenfeldi ifjúsági szálló kőfalára a három ország fiataljai közösen festettek egy kompozíciót, valamint a héten készült alkotásokból kiállítás nyílt a Grabner-Hausban, ami egészen év végéig látogatható lesz. Erre az eseményre kilátogatott Bebes István, Körmend polgármestere, Gombásné Nardai Ibolya, a körmendi Járási Hivatal vezetője, valamint H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!