Kultúra

2014.11.10. 13:40

Bennfentes - Ecset és kalapács című darab bemutatója

A Bennfentes stábja Szilárdi Béla Ecset és kalapács című darabjának bemutatóján járt, de a Zorán-koncertet sem hagyta ki.


FELOLVASÓSZÍNHÁZ A színház aulájában sorra érkeztek a vendégek. Az elsők között köszönthettük dr. Pehi Lászlót, aki hosszú éveken át irányította az MTV regionális stúdióját, majd saját céget alapított és számos csatornát tudósít. A népszerű televíziós szakember feleségével, P. Skoda Irénnel arról beszélt, milyen nagy dolog, hogy végre saját társulata van a városnak.

BARÁTSÁG Rasperger József, grafikus a szerző meghívására érkezett a bemutatóra. Ismeri Szilárdi korábbi írásait is. Sőt, emlékezetes előadásokról is beszélt, egyik ilyen a Ferrum Színházi Társulás értelmezése.

MEGHATÓ Már a Hollywood Classics-koncerten is arról beszélgettünk dr. Perger Gyula toronyi plébánossal, hogy egyik kedvenc előadója Zorán. Nem lepődtünk meg tehát, hogy az előcsarnokban üdvözölhettük a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Levéltár püspöki referensét. Az Atya azt is elárulta, hogy a Kell ott fenn egy ország és az Apám hitte című dalokat várja a leginkább. A legtöbbet Az elmúlt 30 év című albumot hallgatja. Zorán dalszövegei örökérvényű igazságokat hordozhatnak.

RAJONGÁS Szeretem, ha egy koncerten egy torokból szól a tömeg. Nincs annál jobb érzés, amikor idegenekkel válhatunk egy kis időre családdá. A zene összeköti a rajongókat. Erről a fantasztikus élményről is mesélt Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója, aki férjével Tuczai Miklóssal érkezett a koncertre. Szereti, ha megérinti a lelkét egy dal. Egy kitüntetett ezek közül: az Apám hitte című szerzemény.

TÁRLAT Kérdéseinkkel megzavartuk két kedves vendég beszélgetését. Markó Péter, szociológus Vas Megye Közgyűlése egykori elnöke és Kondor János a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója épp a közeljövő programjairól beszélgettek. A vár Arcis Termében november 9-től látogathatják az érdeklődők Serényi H. Zsigmond festőművész-grafikus Geometria-Tér-Struktúra című tárlatát, de Markó Péter, az intézmény igazgatóhelyettese felhívta figyelmünket arra is, hogy november 15-én el nem mulasszuk Bistey Zsuzsanna pszichológus előadását, amelyet Sárváron tart a Holokauszt a modern szellemtudomány tükrében címmel.

ROMANTIKA A Zorán-rajongók közül többen részt vettek a nagy Aréna-koncerten is és közösen elevenítették fel emlékeiket. Az MMIK-ban minden jegy elkelt és sokkal többen jöttek volna még. A ruhatárnál szólítottuk meg Horváth Sándort, a Lurkó SC vezetőjét, és kedves feleségét. Nagyon szeretik az előadó dalait, több kedvencük is van, természetesen. Meglepő, hogy mennyire mélyen megérinti az embereket egy-egy sláger, hiszen ki gondolná, hogy a sorok üzenete, hosszú évek után is érvényes lehet.

ZORÁN Hozzánk tartozik, ahogy a hegyhez a völgy és híd a folyóhoz. Azok is ismerik a dalait, akik soha nem jártak a koncertjén, nem találkoztak vele személyesen. Idézzük a dalok szövegét, és azon kapjuk magunkat, hogy dudorásszuk önfeledten, még akkor is, ha nem esik jól, amiről beszél. A koncerten megszólaltak azok a dalok is, amelyeket nemrégről kapott az előadó a Presser Gábor - Sztevanovity Dusán párostól, de nem maradhatott el az Apám hitte és a Kell ott fenn egy ország című nóta sem. Az a jó a dalokban, hogy úgy mesélnek el egy történetet, mintha a mi életünk egy darabkáját is felelevenítenék. A szavakból szőtt mese így válik a sajátunkká. Sorait idézzük a nagy pillanatokban, együtt hallgatjuk ünnepen és hétköznapon. Gyermekeinknek hagyjuk őket is örökül, akár a tárgyakat. Zorán megmutatta, hogy generációk nőttek fel a nótáin. A MMIK-ban egy zsebkendőnyi hely sem maradt szabadon! A hang pedig egy torokból szólt.

SZEMBEN Garas Kálmán fotóművész nem ellenkezett, amikor arra kértük: hadd fotózzuk le a Szilárdi-bemutató előtt. A fényképész szívesen jár a teátrum előadásaira akkor is, ha nem kell dolgoznia. Ez az este a családé volt, hiszen feleségével, Tündével érkezett.

KÍVÁNCSISÁG A szerző kedves ismerősei és barátai is eljöttek az Ecset és kalapács bemutatójára. Mindnyájan arról beszéltek, milyen nagy várakozással érkeztek a színházba. Szilárdi Béla képzőművészeti alkotásait jobban ismerik, de most végre itt az alkalom, hogy megnézzék, mit is gondol a szerző Munkácsy és Nietzsche munkásságáról, magánéletéről és elképzelt találkozásáról. Képünkön a meghívott barátok és pályatársak: Molnár Ágnes, Lesenyei Márta, Kiss Anna, Tóth Emőke és Rosemarie Solymosi.

VÁRAKOZÁS Erről is beszélgettek a bemutató előtt Török Gáborral a Ferrum Színházi Társulás művészeti vezetőjével azok a fiatalok, akik nagy lelkesedéssel magyaráztak a tanár úrnak. Eljött Pálfi Gyöngyvér képzőművész és Horváth Dániel, a társulás színjátszója is, akikkel rendszeresen élénk diskurzusban vitatják meg az élet nagy kérdéseit. Mint ahogyan azt Rasperger József is elmesélte: a Ferrum előadásában találkozhattunk már Szilárdi Béla művével. Akkor és most is nagy a várakozás az érdeklődőkben.

PILLANAT Szendi Péter kollégám ezúttal nemcsak a vendégeket örökítette meg, de kollégáit is. Éppen Kiss Katalin a Mam-Hungária Kft. igazgatója beszélt nekem az előző év szép eredményeiről, amikor hozzánk lépett Pap Éva, a kiemelt projektek hirdetési vezetője. Nemcsak üzletről esett szó: sokkal inkább a közelgő ünnepről, néhány felejthetetlen napról és persze arról az estéről is, amikor az Arénában váratlanul összefutottunk az LGT-koncerten. Az igazgatónő azért még elmondta: sikerük titka valószínűleg az, hogy újrapozicionálták termékeiket a piacon. De ezen az estén lazít a barátokkal.

ZAKLATOTT Buti Zsanett zenetanár és Németh Nikol arról beszélgettek: biztosan szívmegviselős lesz ez az este. Közösen idézték fel kedves Munkácsy-képeiket és persze a filozófusról tanultak sem maradtak el. Mindketten szeretik a drámai előadásokat, de a könnyebb műfajt sem utasítják el. Különösen az a jó, hogy egy bemutató előtt együtt izgulnak a szerzőért.

IZGALOM A művelődésszervezők ilyenkor is dolgoznak. Kis beszélgetésbe keveredtünk Bajó Évával, aki a megyei Intézményfenntartó Központ munkatársaként nagy izgalommal szorongatta jegyét, mert alig várta, hogy elkezdődjön a koncert. Baki Orsolya, a Savaria Múzeum munkatársa lelkesen egyeztetett Évával egy későbbi programról.

DALOK Gyakran találkozhatunk Szabó Annával a Magyar Könyvvizsgáló kamara elnökségi tagjával és férjével, Németh Tamás könyvvizsgáló-cégvezetővel olyan társasági eseményen, ahol a zenéé a főszerep. Zorán dalait megindítóan szépnek találják mindnyájan. Egyetért velük ebben Kiss Katalin, a Mam-Hungária Kft. igazgatója, aki férjével Kiss Zsolttal érkezett és jó ismerősük Dolgos Mariann is. Nyilván mindenki a kedvenc dalát is szeretné hallani. Ezek között ott van az Apám hitte, de ezen az estén nem csak sírós dalokra várnak.

Fotók: Unger Tamás, Szendi Péter - Szöveg: Kovács Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!