Kultúra

2014.11.30. 09:00

Hölgyet választ - Filharmónia-sorozat Vasban is

Szombathely - Az a legfontosabb, hogy élő zenét halljanak a gyerekek, mondja Kajzinger Ildikó, aki örömmel működik közre a Filharmónia-koncertek szervezésében.

Ölbei Lívia

A Filharmónia majdnem 60 éve szervez ifjúsági koncerteket országszerte: „Egy éve szervezetileg átalakulva, megújult programmal, de változatlanul azon dolgozunk, hogy igazi élő és minőségi koncertélményt nyújtsunk a gyerekeknek. Az ország kiemelkedő zenekarai, kamaraegyüttesei és szólistái minden évben vállalják, hogy tudásuk legjavát adják a gyerekeknek. Gondosan ügyelünk arra is, hogy a koncertek a kisebb és nagyobb korosztály életkori sajátosságaihoz igazodjanak, így minden koncertünkön egy moderátor is közreműködik, hogy az élményszerűség minél jobban megvalósuljon, hogy a gyerekek ne csak hallgassák a hangversenyeket, hanem aktív részesei is lehessenek a zenei folyamatoknak."

A idei bérletsorozat első koncertjén Vas megyében Sárkány Kázmér és Szvétek László vígopera-jeleneteket adott elő, zongorán közreműködött Bodnár Gábor. Az énekesek az Operaház magánénekesei, már 25 éve énekelnek gyerekeknek is. „Összeszokott, jól kidolgozott műsorral érkeztek, igazi felpezsdítő élmény volt a koncert gyerekeknek és tanároknak egyaránt. Mivel a vígoperák nagyrészt szerelmi történetek, és a két férfi mellé nagyon kell hölgy is, a művészek meglepetésszerűen színpadra hívtak tanárnőket, diáklányokat, növelve az izgalmakat. A hétvégi felnőttopera után most a gyerekek is élvezhették ezt a műfajt. Teljesen elvarázsolták őket az énekesek, csillogó szemmel és nagy kacagásokkal együtt kísérték figyelemmel az előadást."

Sárkány Kázmér operaénekes a Bartók Terem széksorai között. Fotó: Unger Tamás

Ildikó az ifjúsági koncerten – például Szombathelyen, a Bartók Teremben – olyan felnőttekkel is találkozott, akik elmondták: sajnálják, hogy annak idején, gyerekkorukban nem jutottak hasonló élményhez. (Pedig ifjúsági koncertek akkor is voltak Vas megyében, a Filharmónia működött.)

A mostani sorozathoz egyébként nem késő csatlakozni, nemcsak bérlettel, hanem szólójeggyel is látogathatók az ifjúsági koncertek.

Legközelebb februárban lesz előadás, akkor a Savaria Szimfonikus Zenekar muzsikai lépnek majd színpadra a megye több településén gyerekközönség előtt, a Királyok zenéi című összeállítást Sándor János vezényli.

A gyerekek megnyerése a komolyzenének természetesen azért is kulcskérdés – akár a Savaria Szimfonikus Zenekar számára –, mert a mai gyerekekből nevelődik ki jó esetben a jövő koncertjáró közönsége. Ha kellemesek és elég mélyek az első benyomások, nagyobb az esély, hogy később, felnőttként is visszatérnek mondjuk a Bartók Terembe, keresik a koncertalkalmakat. Aztán majd a saját gyerekeiknek is megveszik az ifjúsági bérletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!