Kultúra

2014.11.14. 16:25

Pannónia Karintiába ment

Vas megyei képzőművészek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít a IV. Ars Pannonica nemzetközi biennálé, amelynek anyagát Magyarországról szervezték a megyei önkormányzat közreműködésével Klagenfurtba.

Merklin Tímea

Látogatottság szempontjából is eredeti ötlet: az IV. Ars Pannonica kiállítását nem kulturális, hanem közigazgatási intézményben rendezték meg Klagenfurtban, a tartományi hivatal földszintjén és két emeletén, ahova napi ügyintézés miatt járnak emberek százai, így többen látják majd az anyagot, mintha múzeumban vagy galériában volna. A régi patinás kormányépülettel szemben álló modern, fémszerkezetes, csupa üvegfalú büro szolgáltatásait mindennapi szükségletek szerint veszik igénybe az emberek. A kiállítás még meg sem nyílt mondják a rendezők -, már nagy érdeklődést keltett: megállnak a képek előtt a nem feltétlenül művészetbarát emberek, és mennek tovább a következő emeletre, hogy lássák a többit. Már két művet lefoglalóztak, joggal remélhetik a művészek, hogy több adás-vételre is sor kerül. A helyszínt az Alpok-Adria Szövetség főtitkára, Thomas Pseiner segített megtalálni. A nemzetközi biennálé közhivatalba való befogadásának gondolatát a karintiai tartományfőnök, dr. Peter Kaiser is felkarolta, és személyesen üdvözölte a megnyitó közönségét.

A Klagenfurtban rendezett Ars Pannonica biennálén Sándorfi Olga muzsikált (Fotók: Merklin Tímea)

Minthogy a vasi képző- és iparművészek egy csoportja közel egy évtizede a megyei önkormányzat támogatásával végzi alkotóművészeti és szervezői tevékenységét, a kiállítást Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Felidézte, hogy 2007-ben a Mogersdorf Nemzetközi Kultúrtörténeti Szimpózium kőszegi rendezvényén a kísérőprogramként meghívott Régió Art megnyitásakor merült fel, hogy indítsanak egy biennálét, és szélesítsék a résztvevők körét a Pannónia területén élő művészek felkérésével. 2008-ban Szombathelyen nyílt az I. Ars Pannonca Biennále, több mint 80 kiállítóművész 150 alkotásával. 2013-ban a Bécsi Magyar Intézet partnerségével, a Magyar Nagykövetség pártfogásával egy válogatott, a biennálét népszerűsítő tárlatot mutattak be Bécsben a Bankgasse díszes épületében.

A megnyitón részt vett a tartományfőnök Peter Kaiser és Majthényi László, a Vas megyei elnök is

Idén 29 művész szerepel a nemzetközi biennálén, köztük három karintiai és egy bécsi, a magyarok közt pedig több Vas megyei művész. A kiállítás létrejöttét a Vas megyei önkormányzaton és Karintia tartományon kívül, az osztrák-magyar kapcsolatépítést a művészet szintjén is értékelve az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

- A kiállítás meghívásos volt - tudtuk meg a biennálé egyik fő szervezőjétől, a Kőszegen élő Kamper László grafikusművésztől, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Vas megyei vezetőjétől, aki szintén részt vett a klagenfurti megnyitón. A tárlat installálását ő vette kézbe, társaival, Nagy András dekoratőrrel és Bíró Sándor festőművésszel.

- Az alkotáson kívül elvégeztünk minden olyan munkát, amit nem minden szaktárs végezne el. Gyűjtöttünk, cipekedtünk, csavaroztunk, szögeztünk, kampóztunk, hogy létrejöjjön ez a kiállítás - mondta Kamper László. Egy szakmai bizottság Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, Aknay János, a MAOE elnöke és én küldte ki a meghívókat, minden felkért művésztől három alkotást kértünk, kettőt mindenkitől ki is tudtunk állítani. Szombathelyen már tavaly sem kaptunk helyet, így idén már nem is kértünk, a tárlat Klagenfurtból Budapestre megy a Sensaria Galériába.


Bíró Sándor (Kőszegszerdahely): Niké I.

Kamper László (Kőszeg): A becsvágyók

Mészáros Szabolcs (Szombathely): Egy csepp

Nagy Csaba (Bük): Igaz történetek II-VII.

Oroszy Csaba (Szombathely): Így jön át

Foky Éva (Szombathely): Eszeveszett szárnyalás II.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!