Kultúra

2014.12.17. 13:50

Az idén is lesz nemzetközi betlehemes találkozó

Gencsapáti - December 20-21-én tizenegyedszer rendezi meg a művelődési ház a Nemzetközi Betlehemes Találkozót.

Ölbei Lívia

Gencsapátiban régóta eleven a hagyományőrzés. A tizenegyedik betlehemes találkozón összesen tizenkét csoport lép föl, három együttes Szlovákiából, Felvidékről érkezik, visszatérő vendégek is vannak. Természetesen nem maradnak ki a házigazdák sem: a Gencsapáti Legénycéh és a hagyományőrző néptáncegyüttes is feleleveníti a színpadon a megunhatatlan és elengedhetetlen 2000 éves történetet, Jézus születését.

A betlehemes találkozón az is hagyomány, hogy a csoportok Szombathelyen is föllépnek. Fotó: VN archív

A betlehemes játékok lényegük szerint pontról pontra, évről évre rítusként megjelenítik, jelen időbe teszik a várva várt csodát. A Gencsapátiba ellátogató csoportok a régi „koreográfiával" viszik tovább ezt a hagyományt, bár a bekopogás és a beengedés szép gesztusa ma már többnyire színházi jelzésként működik. A gencsi gála helyszíne a katolikus templom, szombaton 17 órától. December 21-én (vasárnap) délelőtt 11 órától a csoportok a megyeszékhely Fő terén lépnek föl, a Szombathelyi Advent programjában. December 19-én (pénteken) 17 órakor Egy élet a néptánckutatásban és a néptáncművészetben – In memoriam Pesovár Ernő címmel nyílik kiállítás a gencsi könyvtárban, Antal László rendezésében, Horváth János „Gedi" ajánlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!