Kultúra

2015.01.26. 12:20

Dobszínház a pisai ferde torony tövében és a WSSz színpadán

Szombathely – Az Ataru ma már igazi márkanév: a kőszegi székhelyű japándob-együttes általában végigturnézza a nyarat, és most már nemcsak külföldön, hanem szűkebb pátriájában is egyre több meghívása van. Siker siker hátán: Pisától a Weöres Sándor Színházig.

Ölbei Lívia

Vörös Emil zeneiskolai tanár, az Ataru Taiko japán dobszínház alapítója és művészeti vezetője azt mondja, 2006 óta folyamatos az építkezés az együttesben, amely stabil, jól működő csapat, ráadásul kezdettől önfenntartó módon működik. És évről évre biztosabb lábakon áll. „Ilyen évünk még nem volt", szól a 2014-es összefoglaló: „Minden hétvégén felléptünk valahol, sokat koncerteztünk itt, a környéken: végre nemcsak az ország távolabbi tájain – Nyírbátortól Pécsig –, hanem a szűkebb hazánkban is felfedeznek minket; és ez nagyon jó." Az év utolsó napjait viszont Itáliában töltötte az Ataru: a pisai szabadtéri szilveszterre kaptak meghívást, úgyhogy japán dobszóval vezették át az igazi mediterrán jókedvet produkáló pisaiakat az új évbe. Három koncertet adtak az év utolsó napján, estétől hajnalig Pisában, ahol körülbelül 20 ezer ember vette át a japán dobok felszabadító ritmusát. Vörös Emil azt mondja, különben is nagyon szereti az olasz mentalitást: „Lazák, mosolygósak és mindent megoldanak."

Fotó: Ataru

Persze az Ataru számára sem létezik megoldhatatlan probléma. A népszerűség nemcsak önbizalmat ad, hanem a fejlődéshez is alapot nyújt: végre Japánból rendelt hangszerek (eddig Kínából jött például a cintányér, nem volt rossz, de mégse eredeti); kisbusz, utánfutó, tükrös próbaterem – ez mind kell a profi működéshez. Sőt: ma már Ataru-logóval ellátott pólókat, más tárgyakat is kínál az Ataru. És milyen szerencse, hogy a pulóverek is időben elkészültek. A pisai télben jó szolgálatot tett a meleg „formaruha": „Úgy tudtunk egységes képet mutatni, hogy nem a klasszikus fellépőöltözékünket viseltük."

Közben Vörös Emil olyan felkérést kapott, amely kicsit visszavezette élete első munkahelyéhez, a színházhoz. Hat évig a győri színház zenekarában játszott, mielőtt elkötelezte volna magát a zeneiskolai tanítás mellett (jelenleg Kőszegen, Csepregen tanít). Felkérései azóta is vannak: mostanában egy veszprémi előadásban játszik (Wiener Blut), legutóbb pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház készülő Székely Csaba-ősbemutatójában működik közre (benne volt a 9700-ban is). Nem is akárhogyan: szintén tanárként és zeneszerzőként. A Vitéz Mihály-előadás rendezője, Béres Attila képzeletében eleve elementáris dobkoncertként jelentek meg a kimaradhatatlan csatajelenetek, már csak meg kellett találni azt az alkalmas személyt, aki egyrészt képes „megcsinálni a harcot", másrészt a dobos számokat be is tanítja a szereplőknek. Vörös Emil – most már túl a dobórákon – elismeréssel beszél a WSSz színészeiről (javarészt már ismerte őket): ügyesek és gyorsan tanulnak. „Eddig csak gyerekeket tanítottam, most ismeretlen terepen indultam el gyalog úgy, hogy a célt ismertem, de térképem nem volt." Az eredménnyel elsőként február 6-án, a Vitéz Mihály-ősbemutatón szembesülhet a közönség.

Különben meg az Ataru is színház – dobszínház. Vagyis a WSSz-kirándulás nem olyan nagy kitérő Vörös Emil számára, inkább csak (pozitív) tapasztalat.

Ami a 2015-ös évet illeti: az idén nem lesz tavaszköszöntő Sakura-koncert (majd jövőre, ha újra fogadóképes lesz a szombathelyi sportház), viszont mindenképpen szeretne koncertet adni az Ataru a Ság hegy unikális kráterében. És még egy jó hír: Keresztes Ildikó menedzsere azzal kereste föl az együttest, hogy a Dal-verseny tévés fellépésén az énekesnő föltétlenül Ataru-dobosokat szeretne a háta mögé. Így lesz: Krisztik Judit, Laki Bernadett és Turáni András február 6-án este tűnik föl a képernyőn. Aki aznap este lemarad a Vitéz Mihály-ősbemutatóról, legalább a dobos élményt beszerezni. Csata lesz a tévében is, talán a javából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!