Kultúra

2015.01.22. 18:25

Megültük a magyar kultúra napját

Vas megye – A magyar kultúra napja alkalmából kitüntetéseket adtak át, ünnepi műsorokat szerveztek megyeszerte.

Kozma Gábor

Szombathelyen a magyar kultúra napjához kapcsolódik a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díjak átadása. Csütörtökön a Bartók Teremben rendezték meg a díjátadó gálát, ünnepi koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar. A képviselő-testület élén dr. Puskás Tivadar polgármesterrel úgy döntött, hogy a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savarienes munkatársa veheti át. Az indoklás szerint sok más érdeme mellett Sosztarits Ottónak „a római kor és Savaria történelme iránti lelkesedése tette lehetővé, hogy az Iseum területén közel 40 év után elindulhassanak a régészeti kutatások”. Ő volt a több mint 10 évig tartó iseumi ásatások vezetője. A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát kapta a szombathelyi önkormányzattól Gyürüs Ferenc, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ műszaki csoportjának vezetője, aki nélkül a város nagyrendezvényei nem jöhetnének létre. Ugyancsak a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát kapta Prikazovics Ferenc, a 20 éves Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyettese, aki már jóval korábbról, 1985 óta aktív szereplője Szombathely kulturális és társadalmi életének. A Kultúra támogatásáért-díjat az idén Farkas Mihály kapta. Nélküle nem működnének a nagyrendezvények „tüzes játékai”, odaadó lokálpatriótaként támogatja szülővárosát.

Ünnep a Jurisics-vár lovagtermében. A zenészek: Stuller Géza, Máté Anna, Stuller Ágoston, Blahunka Annamária, Stuller Damján és Balogh Endre. Lenn: Fehér László polgármester, a két friss celli Kresznerics-díjas, Lendvay Istvánné és Völgyi László, valamint Söptei Józsefné alpolgármester

Celldömölkön minden évben a magyar kultúra napja alkalmából adják át a 2008-ban alapított városi Kresznerics-díjat. Az idén a képviselő-testület két pedagógust – Lendvay Istvánnét és Völgyi Lászlót – ítélt méltónak az elismerésre. Részleteket itt olvashatnak

Körmenden különös kötelesség megemlékezni a magyar kultúra napjáról, a Hinusz születésnapról: a város gimnáziuma ugyanis Kölcsey Ferenc nevét viseli. Ilyenkor vetélkedőt rendeznek, kulturális pályázatokat írnak ki. A körmendi ünnepségről itt olvashatnak részletesen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!