Kultúra

2015.02.17. 18:01

Hajnali misék böjtben is

Celldömölk - Szerdán kezdődik a húsvétig tartó nagyböjt időszaka. A Nagyboldogasszony templomban Kirner Antal Zoltán plébános több újítás bevezetésével lepte meg a híveket.

Némethy Mária

Hamvazószerda van ma, ezzel elkezdődik a nagyböjt. A templomokban minden évben kihirdetik: ez szigorú böjti napnak számít. Azt jelenti, hogy 14 év felett tilos húst enni, a katolikus egyház 18-60 év között napi háromszori étkezést engedélyez egyszeri jóllakással..

- A karácsonyt váró adventi rorátéhoz hasonló hajnali mise tavaly volt nálunk először nagyböjtben, s azt tapasztaltuk, hogy népszerű, szívesen jönnek rá a hívek. Ezért aztán szerdán és szombaton reggel is hajnali nagyböjti mise van nálunk - mondta el Kirner Antal Zoltán plébános. A Nagyboldogasszony templomban szerdán a szentmisék reggel 6 és este 6 órakor kezdődnek, s minden szentmise után hamvazkodás lesz. Szerdán az esti szentmise után még Cursillo találkozón is összegyűlhetnek a hívek. A Cursillo egy háromnapos kurzus, tanfolyam a kereszténységről, mely segít a hit elmélyítésében és gyakorlásában, azt követően annak megőrzésében a rendszeres összejövetelek által.

Vasárnap, nagyböjt első vasárnapján pedig minden szentmise után hamvazkodás lesz Cellben. A fél 10-es szentmise keretében bemutatják az idei elsőáldozókat. Kirner atya egy másik újításról is beszámol: ugyancsak nem megszokott, de Celldömölkön vasárnap délután 3 órakor keresztút lesz, ezen is sokan szoktak részt venni.

Kirner Antal Zoltán a mai Romániából,  a Partiumból származik<br> Fotó: Celldömölki plébánia

- Pénteken természetes a keresztút ilyenkor, de vasárnap nem. Külön öröm számomra, hogy nem elsősorban idősek vesznek részt rajta, hanem fiatalok és középkorúak - jegyzi meg Kirner atya, aki a celldömölki hagyományok közül kiemeli még a virágvasárnapi Sághegyi keresztutat is. Az tehát húsvét előtti vasárnap lesz majd náluk.

A celli templom jellegzetességét így összegzi Kirner Antal Zoltán. Plébániánk a Szűzanya oltalma alatt állva szolgálja az itt élő embereket és azokat a zarándokokat, akik egyre nagyobb számban érkeznek ide Kis-Máriacellbe. Kegytemplomunk, Mariazell magyar testvéreként, jelentős szerepet töltött be a zarándokok életében, szívesen jöttek messzi tájakról is, mert itt megérezték és megtapasztalták Mária lehajló anyai szeretetét. Sok ima meghallgatásra talált, sokan nyerték vissza lelki békéjüket, erőt kaptak életük keresztjeinek viseléséhez. Ez ma is így van.

De nemcsak zarándokokat fogadnak, hanem a celliek maguk is szívesen kelnek útra. Tavaly Rómában például 60-an jártak. Az idén csak két zarándokutat szerveznek Medjugorjeba: április 14-17 és július 6-10 közöttre. A szervezés, a buszfoglalás miatt kérik: aki szeretne menni február 22-ig jelentkezzen a plébánián.

Az idén lesz 20 éve, hogy Zoltán atyát pappá felszentelték. Bizonyára megünneplik majd. Ő nagyon szeretné, ha a celliek egy székelyudvarhelyi gyülekezettel tudnának kialakítani testvéri kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!