Kultúra

2015.02.21. 09:26

Németh Bálint lenyűgöző természetfotókat készít, néha napokat is szentel egy képnek

Szombathely - Németh Bálint 18 évesen lenyűgöző természetfotókat készít. Várja és keresi a pillanatot, sokszor órákon, napokon át, hogy a legtökéletesebb képet készítse el. Kitartása révén nemrég kiállítása is nyílt a Bolyai János általános iskola és gimnázium galériájában.

Bajdó Bettina

Németh Bálint 1996 augusztusában született Szombathelyen. Édesapja szombathelyi, édesanyja pedig győri származású. Tanulmányait a Zrínyi Ilona Általános Iskolában kezdte, most pedig a Bolyaiban végzős diák. A felvételire készül: első helyen a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karát jelölte meg, mely Sopronban található.

– A továbbtanulásnál szem előtt tartottam, hogy később érvényesülni is tudjak a végzettségemmel – mondja Németh Bálint. – Ellátogattam az egyetem nyílt napjára, és sokat érdeklődtem, hogy szükség lesz-e a későbbiekben erdőmérnökökre. Az uniós fejlesztéseknél a következő években az erdőkre is helyezik a hangsúlyt. Számomra pedig az is fontos volt, hogy mellette a hobbimra is maradjon időm. A választásnál pedig azt is figyelembe vettem, hogy nem szeretnék messzire kerülni Szombathelytől, a családomtól és a barátnőmtől.

Németh Bálintnak nemrég nyílt kiállítása a Bolyai iskolában. Természetfotóit a közösségi oldalán keresztül is meg lehet csodálni. Fotó: Timár Gergely

Bálint elárulja: amióta az eszét tudja, mindig is izgatta a fotózás. A családban, rajta kívül nagypapáját foglalkoztatta a fotózás, úgy érzi, hogy részben innen ered az érdeklődése. Általános iskolás gyerekként sokszor megragadta otthon a kicsi kompakt gépet, s teljesen hétköznapi témákat fotózott.

– Már akkor is motoszkált bennem valami – folytatja a fiatal fotós. – Amikor egy komolyabb, de még szintén családi, nagyzoomos kompakt gép került a kezembe, akkor kezdtem el igazán ismerkedni a fotózással. Az automata funkció segítségével még legtöbbször olyan képek születtek, amiket a gép látott. Tehát nem olyanok, amiket én elképzeltem. De egy- két értékelhető kép után az édesanyám több hozzáértőnek is megmutatta a fotóimat, ők pedig azt mondták, van érzékem hozzá. Ez sokat segített abban, hogy folytatnom kell tovább. Már három éve megvan az a tükörreflexes gépem, amivel más dimenzióba sikerült lépni a fotózást illetően. Sokat spóroltam rá és szerencsére a családom is segített, ezért nagyon hálás leszek mindig az általuk nyújtott támogatásért.

Bálint bevallja, az elején döcögősen ment a fotózás kulisszatitkainak elsajátítása. Egy ilyen komolyabb géppel először az ember nem tud mit kezdeni. Sok könyvet elolvasott, az interneten is sok cikket átböngészett, autodidakta módon tanult. Egy féléves periódust követően a félautomata funkciók után a manuális területre sikerült lépnie. Ebben próbál azóta is minél jobban elmélyedni. Manapság többet játszik a képekkel. Néha kicsit hosszabb záridővel megpróbál elmosni egy-egy képet úgy, hogy mégis legyen benne élesebb rész. Például őzek ugrásánál használja ezt a technikát.

– Lemondással nem jár számomra a fotózás, én sosem voltam sokáig alvós típus – hangsúlyozza Németh Bálint. – Hétvégén is szeretek korán kelni és valami értelmes dolgot csinálni, mivel az ember amúgy is átalussza az élete felét. Főleg a nyár nehéz, amikor a nap túl korán kel, mert ilyenkor 3 óra 50 perc körül el kell indulni. Néha azért éjA cél mindig ugyanaz, hogy a napkeltéhez igazítsam magam. Mire a nap a horizonton felbukik, arra már kint kell lennem a terepen. A hajnali, lágy fények ilyenkor nagyon szépek. Vannak kedvenc területeim is, például a váti erdőszél, a régi lőtér Sárvár felé, továbbá a nárai erdőt is szeretem. Mindig jó a Kőszegi-hegységben fotózni, szívemnek pedig nagyon kedves Szigliget és a környéke, illetve a Balaton-felvidék. Az évek során változott az érdeklődési köröm is a fotózásban. Kezdetben nagyon tetszettek a madarakról készült képek, aztán átértem inkább a vadak fotózására, főként a cserkelésre. A családom nagyon sokat segít ebben. Pont egy éve van jogosítványom, így el tudok jutni bárhová, bármikor. Ahogy mondja, könnyen elszállhat a pillanat. Úgy kell mozogni, mint az árnyék.

Németh Bálint várja és keresi a pillanatot. Várja azért, mert az ember nem tudja elképzelni előre vagy megtervezni, hogy mit is fotóz. Egy fotósnak nem biztos, hogy megadatik, hogy egy olyan pillanatot kapjon el, amit előtte még senki sem látott. Hatalmas adattár van már a képekből. Nagyon büszke a Jégbe zárt világ című képére, melyhez hasonlót még nem látott sehol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!