Kultúra

2015.03.02. 18:15

A szépség az elfogadásból ered - A Rum-Kastély és a KDG szakkörösei együtt mutatkoznak be

Örökké megmarad a pillanat címmel nyílt dupla fotókiállítás a kastélyban: a szépség és az elfogadás jegyében.

Unger Tamás

Sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak a rumi gyógypedagógiai és gyermekvédelmi intézményben: a kastélyban óvoda, általános iskola, diákotthon és gyermekotthon is működik. A sokféle foglalkozás és fejlesztés között fontos szerepet tölt be a fotós-filmes szakkör, amelynek tagjai most tárlaton mutatkoznak be, együtt a szombathelyi KDG diákjaival.

A Rum-Kastély EGYMI-ben a friss hagyományként ebben a tanévben útnak indított „Zöld hét” programjai között kapott helyet a fotókiállítás, ahol halk szépségek, természeti képek láthatók. A tárlatot Fábián Gábor függetlenfilmes, fotográfus, a zsirai filmfesztivál életre hívója, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület (MSME) elnöke nyitotta meg, fölidézve egyebek mellett azt a pillanatot, amikor a zsirai filmfesztiválon először találkozott Rum-Kastély fiatal filmeseivel, akikkel Ihász-Kozmor Barbara foglalkozik évek óta: nagy empátiával és szakmai sikerekkel.

Domjánné Éder Marietta, a Rum-Kastély EGYMI igazgatója emlékeztetett arra, hogy az intézmény és a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium kapcsolata szintén több évre nyúlik vissza, a kiállítás megnyitóján is részt vett Módos Tibor, a KDG igazgatója. A gimnáziumban a tanév elején Boros Ferenc vezetésével elindított média szakkör diákjai szívesen „ráerősítenek” erre a kapcsolatra: a kölcsönös látogatások után most közösen mutatják be fotóikat.

A kiállítás megnyitóján hallhattuk a jókedvvel koncentráló rumi Színkottás zenekart, fölléptek a táncos „gézengúzok” és a diákönkormányzat tagjai; a „Zöld hét” indulóját, a Süni-dalt az összes diák kívülről fújta. Közben kattogtak a fénygépezőgépek. Ahogy Fábián Gábor mondta a kiállított fotókról: „Sokféle pillanatot látok, mégis mindegyikben van valami közös: a szépség. A szépség pedig valami különös egyszerűségből, magából az elfogadásból ered.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!