Kultúra

2015.03.13. 13:59

Huszárok újratöltve - Hamarosan megnyílik a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum új állandó kiállítása

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum országban egyedülállónak számító huszárgyűjteményét tavaly decemberben lebontották.

Nagy Ildikó

Most pedig munkások sürögnek-forognak a Nádasdy-vár emeleti helyiségeiben, hogy várhatóan április közepén a látogatók egy tartalmában és formájában teljesen megújult kiállításon ismerkedhessenek a nemzetközileg is elismert magyar fegyvernem, a huszárság történetével és relikviával.

Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató a császári és királyi 11. huszárezred tulajdonosát, Ferdinánd bolgár cárt ábrázoló festmény előtt egy szablyával. Fotó: Unger Tamás

A sárvári múzeumba 1983-ban a magyar királyi Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred tiszti karának képviselői által aláírt ajándékozási szerződés nyomán került a Nádasdy huszárezred tisztikarának emlékanyaga, a császári és királyi Radetzky-huszárok és a szombathelyi 11-es huszárok néhány tárgya. A gyűjtemény aztán tovább bővült: 1984-ben a magyar királyi Hadik András 4. honvéd huszárezred emléktárgyai mellett sporttrófeákkal, fegyverekkel, a huszárság történetét idéző képző- és iparművészeti tárgyakkal és más személyes relikviákkal – kitüntetésekkel, iratokkal, cigarettatárcákkal.

Az igazgató egy 1931 mintájú, társasági egyenruhával.

Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató azt mondja, az új kiállítási darabok beszerzése mellett a régi tárgyak – elsősorban egyenruhák – restaurálására is futotta. És bár a gyűjtemény egy része egyelőre a restaurátor-műhelyekben várja, hogy a helyiségek berendezését követően tárlókba kerülhessen, a múzeum más helyiségeiben őrzött darabok között körülnézhettünk, hogy kedvet csináljunk az áprilisi újranyitáshoz. Amúgy ezt a múzeum is megteszi: március 15-én exkluzív tárlatvezetésre várják az érdeklődőket, akiket a készülő kiállítás kurátora kísér végig a felújítás alatt álló termeken, ahol vetített látványképek segítségével hangolódhatnak rá az új tárlatra.

A közismert tiszti kimenősapka, a babmérő. Ezt és az egyenruhát is restaurálták.

A gyűjteményben található lovassporttrófeák egy része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!