Kultúra

2015.03.11. 16:31

Marosits József szobrász új verseskötetet jelentetett meg

Nemesrempehollós – Fénylopó címmel jelentette meg Marosits József szobrászművész az új verses- és képzőművészeti kötetét a 65. születésnapja alkalmából.

Merklin Tímea

Marosits József és a könyvbemutatóin rendszeresen megjelenő népes közönség szereti, ha találkoznak a múzsák: az irodalmi élményt képzőművészeti alkotásokkal, zenei műsorral teszi teljessé. Az új kötet is ilyen, amelynek verseiben a fényről álmodik. Beszél az öregség, a betegség, a mindennapok kínjairól, de a szeretet melegéről, az éledő tavaszi reményről is, és a versek közé illeszti filctollrajzainak, kollázsainak képeit. A képzőművész a szerkesztésben sem vetkőzi le késztetését vizuális megjelenítés iránt: a képeskönyvként kínálja verseit, az utóbbi öt évben ez a harmadik ilyen verseskötete. (Ilyen volt a Jelet hagyni című dokumentumkönyv is.)

Szabó Tibor és Vlahovics Edit színművészek szólaltatták meg Marosits József verseit a Fénylopó című kötetének bemutatóján. Fotó: Rumankó Éva

Marosits Józsefet jól ismerhetjük a szobrairól is. A 60. születésnapja óta öt képzőművészeti kiállítása volt a sárvári Nádasdy-vártól a szombathelyi Frei kávézóig, ezenkívül felállított több köztéri alkotást. Így például Nádasdon ő jegyzi a Táborhegyi emlékművet, a Szent Márton-szobrot, a templombeli – egyházmegyénk boldogjait ábrázoló – emléktáblát, a viszáki Trianoni emlékművet.

A nemesrempehollósi öreg parasztház műtermében jelenleg is három új köztéri alkotás készül, és születnek az élet kis és nagy dolgairól filozofáló versek. Onnan szervezi a szobrász-költő a nagysikerű szombathelyi rendezvényeit is – általában évi egyet –, mind-mind élő alkotások. Legutóbb, a Fénylopó telt házas szerzői estjén Vlahovics Edit és Szabó Tibor színészek mondták a verseit, Simkó Zsuzsa zongorázott, Menyhárt Viktória és Máté Barnabás gordonkázott.

Aki szeret belelapozni a létvándorlás fényes-árnyékos versképeibe, annak ajánljuk Marosits József új verseskötetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!