Kultúra

2015.03.20. 11:50

Mindszenty József bíboros születésének 123. évfordulója

1892. március 29-én látta meg a napvilágot Mindszenty (Pehm) József a kis Vas megyei falucskában, Csehimindszenten, ezért minden évben jeles esemény a település életében a bíboros születésnapja. Az idei év különösen is fontos, hiszen a Mindszenty Emlékház egy újabb elkészült részét adják át a látogatóknak.

 

A Mindszenty Emlékház újabb része nyílt meg a látogatók előtt Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Pályázati támogatásoknak és felajánlásoknak köszönhetően 2013-ra sikerült felújítani és eredeti állapotába visszaállítani a Mindszenty Emlékházat, amelyben a Terror Háza Múzeum: Mindszenty, a magyarok lelkiismerete című kiállítása kapott otthont. Egy újabb pályázatnak köszönhetően került sor az elmúlt hónapokban a régi parasztházhoz kapcsolódó istálló valamint az udvar rendbetételére. Ebből az összegből sikerült kialakítani egy újabb kiállító teret galériával, vizes blokkot, az udvar rendezését, térkövezését valamint egy kemenceházat hozzá kapcsolva egy kiülő részt, ahol a látogatókat meg lehet vendégelni. 2015. március 29-én kerül sor ennek az újabb elkészült résznek az átadására. A program 18 órakor kezdődik a Mindszenty Emlékház udvarán, ahol ünnepi műsor keretében V. Németh Zsolt államtitkár adja át a látogatóknak az elkészült részt és a kiállítást. Ezt követően kezdődik a minden hónap 29-én megtartásra kerülő engesztelő imaest, amelynek végén a jelenlevők körmenetben vonulnak majd a falu főterén álló Mindszenty szoborhoz koszorúzásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!