Kultúra

2015.04.07. 12:38

Sárvárnak fontos ez a kulturális hagyomány

Sárvár - Az önkormányzat és a gimnázium támogatása nélkül nem menne , hangsúlyozta Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író műfordító, amikor a diákírók, diákköltők sárvári találkozójának majdnem négy évtizede tartó sikeréről kérdeztük.

Pajor András

Sárváron minden évben jelentős esemény a diákírók, diákköltők Kárpát-medencei találkozója, amelyre az ország legtávolabbi pontjairól, valamint a határon túlról is érkeznek pályázók. Nem túlzás, hogy Sárvár fogalom a kortárs irodalomban, és ezt a pozíciót nem foglalhatná el, ha az önkormányzat – élén Kondora István polgármesterrel – nem támogatná az esemény megrendezését. Ahogy Mezey Katalin – aki 1989 óta zsűri elnökként fogja össze a találkozót – hangsúlyozza: jó megtapasztalni, hogy Sárváron ma is sokat adnak arra a gazdag kulturális hagyományra, amely talán Sylvester János tevékenységével jellemezhető a legjobban.

A diákírók, diákköltők 38. kárpát-medencei találkozójának gálája a Tinódi gimnázium Medvegy Antal Termében. A pályázók bemutatkozása.

A találkozó gáláját mindig a Tinódi gimnázium nagytermében rendezik meg, így volt ez az idén is. A díszterem Medvegy Antal nevét viseli – ő volt az, aki útnak indította a találkozót, eleinte megyei merítéssel. Medvegy Antal 1956-tól nyugdíjazásáig, 1980-ig a Tinódi gimnázium igazgatójaként dolgozott. Jelentős közéleti tevékenységet folytatott, tagja volt a pedagógus szakszervezet központi vezetőségének, a TIT megyei elnökségének. Sárváron kezdeményezte egyebek mellett a Szépítő Egyesület megalakítását. Publicistaként megyei és országos lapokban jelentkezett, 1978-ban Apáczai Csere János díjjal tüntették ki. Pedagógiai írásaiban hangsúlyozta a vidéki gimnáziumok különleges szerepét. Igazgatósága alatt több egykori diák vált a tantestület tagjává, ezzel is bizonyítva a hely szellemi kisugárzását. Ez a kisugárzás máig érződik. A diákírók, diákköltők táborában pedig növekszik a koncentráció.

Mezey Katalin író, költő, műfordító, akinek mindig jár köszönetképpen a virág – de most a Kossuth-díját is megünnepelték. Balra, a közönség soraiban a sárvári találkozók másik „ősszervezője", Papp Márió tapsol mosolyogva kedves kollégájának. Fotó: Pajor András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!