Kultúra

2015.07.04. 10:00

Hetvenhét vers a zarkaházi kastélyban: sűrű szezont zárt az irodalmat kedvelők klubja

Szombathely – A város szélén, a zarkaházi Szily-kastélyban civil alapon működik az irodalmat kedvelők klubja, amely összegzéssel zárta a tavaszi szezont. Sűrű és sikeres volt ez a félév, mondja Máté Ernőné, a klub vezetője.

Ölbei Lívia

A klubtagok a társművészetek iránt is érdeklődnek, és gyakran kilépnek a Szily-kastély falai közül. Az idén például Székesfehérvárig mentek a Seuso-kincsekért, aztán keszthelyi-vörsi kiránduláson vettek részt. Hűvösvölgyi Ildikó színművész önálló estjét együtt hallgatták a Berzsenyi könyvtárban, a Sala Terrenába Pusztay János és Fűzfa Balázs Radnóti-estje kedvéért látogattak el. Természetesen székhelyükön is rendszeresen szerveznek programokat. A magyar kultúra napja, a Valentin-nap, a nőnap „mind-mind jó alkalmat kínált arra, hogy versek gyűjtésével, felolvasásával” ünnepeljenek. A költészet napján hetvenhét vers hangzott el az irodalomkedvelők körében, Marosits József költőt-szobrászt vendégként hívták meg eseményre.

A zarkaházi kastélyban működik a lelkes és népes irodalmi klub

Marosfalvi Antal szombathelyi festőművész és restaurátor kiállítását „műsoros életrajz” kíséretében nyitották meg a zarkaházi kastélyban. Mindeközben folytatták a tavaly elindított „Nagynevű elődök – híres szombathelyiek” című sorozatot is: Kárpáti Kelemenről, Tóth Istvánról, Pável Ágostonról, Asbóth József teniszbajnokról, Derkovits Gyuláról és kortársairól, legutóbb pedig Bárdosi Németh János költőről szerveztek előadást. A hősök napján verses-énekes megemlékezést tartottak a helybeli hősi emlékműveknél. Az irodalmi kör tavadzi szezonját tapolcai- balatonfüredi-tihanyi kirándulás zárta: „Változatos programban volt részünk: a tapolcai tavasbarlang és a Batsányi-emlékpark, a füredi városnézés a kisvasuttal, a balatoni hajózás Tihanyba és az apátság meglátogatása maradandó élményt hagyott bennünk.” Máté Ernőné azt mondja, a júliusi pihenés után új erővel folytatják a klubéletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!