Kultúra

2015.07.09. 10:24

Segítség, ember! - Kilenc kislány kiabál a Soltis-táborban, miközben Don Juan visszajön a háborúból

Celldömölk - Kungfu-tanítás is van a Soltis színház szakmai táborában, amely tizennyolcadik éve járul hozzá a tartalmas nyárhoz, és persze az évad előkészítését is segíti. Hogy egy hét alatt mire jutottak a csoportok, szombaton ellenőrizheti a közönség: a nyilvános táborzáró 18 órakor kezdődik a Koptik Odó utcai kamaraszínházban.

Ölbei Lívia

Eddig minden évben megítélt némi pénzt a Nemzeti Kulturális Alap a Soltis-tábornak, az idén az azonban ez a csekély támogatás is elmaradt. A tábor azonban nem marad – nem maradhat – el, bár a meghívott tanárok kevesebben vannak. Minderről Nagy Gáborral, a Soltis színház vezetőjével váltunk szót. A szakmai színvonalat persze muszáj tartani. Az idén három csoportban dolgoznak a táborozók: a Koptik Odó utcai kamaraszínházban és a szomszédos Kemenesaljai Művelődési Központban. A Soltis színház társulata Kozma Andrással, a Nemzeti Színház dramaturgjával-műfordítójával gondolkodik tovább azon a Prométheusz-történeten, amelyből a következő kőszínházi évadban lesz előadás.

A színház gyerekstúdiósaihoz külsősök is érkeztek, így aztán most összesen kilenc kislány – kilenc madárfióka – virgonckodik, és lesi-várja a csoportvezető Ecsedi Erzsébet minden szavát. Ecsi a celli társulat „rendes tagjának” számít, egyébként a zalaegerszegi Hevesi színház művésze, most már Csenge lányával együtt. Csenge is itt van a táborban: ő a koreográfus. A lányok Nógrádi Gábor Segítség, ember! című „állatos könyvéből” készítenek monológokból szerkesztett játékot. A fiatalok körében rendkívül népszerű és termékeny szerző (a Segítség, ember! nem egy iskolában már ajánlott olvasmány)  ezúttal azt veti föl, hogy  mi történne, ha az állatok beszélni tudnának:  ebben a könyvében negyvenöt állat szólal meg, közülük kevesen dicsérik az embert. Hogy miért, a szombati bemutatón kiderül.

Az idén először a soproni Petőfi Színház színitanodásai is Celldömölkön táboroznak, ami nem véletlen, hiszen a soproni színház színművésze, a csoport vezetője,  Savanyu Gergely anno – még diákként - a Soltis színháznál kezdte pályafutását, úgymost tulajdonképpen hazalátogat. A soproniak Ödön von Horváth Don Juan visszajött a háborúból című darabján dolgoznak a Petőfi  Színház igazgatója, Pataki András rendező vezetésével. Ebből a munkából is a jövő évadban lesz teljes előadás, de a szombati táborzárón már láthat mutatványt a közönség. A dramaturgi munkát Solténszky Tibor (szintén a Soltis színház állandó munkatársa) végezte el. Don Juan megunhatatlan, sokértelmű figurája a világirodalomnak, aki a szerzők jóvoltából korszakról korszakról vándorol. Ödön von Horváthnál az I. világháború végén találkozunk vele, amint jön a frontról hazafelé. A menyasszonyához igyekszik, nem tudja, hogy a lány időközben meghalt. Pótolható-e a pótolhatatlan? Hova vezet az állandó keresés?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!