Kultúra

2015.09.13. 07:23

A természet festője - Barabás László a Répce Galéria 130. kiállítója

Répcelak - Győr művészeti életének sokoldalú szereplője Barabás László, akinek képeiből kiállítás nyílt a Répce Galériában.

Némethy Mária

1958 óta él Győrben Barabás László festőművész. Tanított, de foglalkozott újságrajzolással, műkritikákat írt az ottani megyei napilapba, s közben festett, alkotott. Kísérleteket folytatott egy új zománcfestékkel, alumínium alappal, amely átalakította posztnagybányai szemléletét. Az anyagban rejlő lehetőségek a stilizálás, a dekoratív ábrázolás felé terelték, a táblakép sajátos változatához vezették. Témavilága időben, térben alig határolt. A történelem emlékei, jeles egyéniségek alakja, cselekedetei és a jelen természetes és épített környezete egyaránt inspirálja. Jelentős grafikai munkássága nagy technikai jártasságát bizonyítja. E műfajban eljutott a jelképalkotásig, lemondva a tér távlatos ábrázolásáról. Néprajzi sorozatai szellemes lenyomatai a múltnak, egy eltűnő életformának.

A kiállítás megnyitóján Rasperger József grafikusművész gratulál Barabás László festőművésznek Fotó: Garas Kálmán

A Nyitott Tér Kulturális Egyesület 130. kiállítását a művelődési házban Rasperger József szombathelyi grafikusművész nyitotta meg. Egy kiállítás megnyitása általában örömteli alkalom, hiszen ilyenkor találkozhatunk az alkotóval és műveivel. Ez a megnyitó kivételes volt annyiban, hogy Rasperger József először az alig egy éve elhunyt Salamon Nándorra, a Szombathelyi Képtár hajdani kiváló igazgatójára, az ismert művészeti íróra emlékezett.

- Salamon Nándor volt az, aki még ezt a kiállítást is betervezte, s ő volt az, aki már évtizedek óta az itt működő galéria rangját megadta, illetve rábeszélt másokat is, hogy az ilyen színvonalasan működhessen. Nándor már nincs köztünk, és olyan hirtelen távozott el, hogy máig igazából nem tudom felfogni.

Rasperger József felelevenítette: a kilencvenes évek elején találkozott Barabás Lászlóval a Pannon táj pannon ember című kiállításon.

- Hál isten Barabás Lászlóról ugyan ki mondaná meg, hogy élete nyolcvan éves jubileumát már tavaly ünnepelte, hiszen a maga frissességével, kisugárzó erejével és folyamatos festészeti munkásságával működteti az energiáit. Az élet negatív produkcióit volt része sajnos tragédiákban is , fel tudta dolgozni, sőt, erőt merített belőlük.

A kiállításon látható művek elemzése közben Rasperger József kiemelte: Barabás László a természettől soha nem szakadt el. A megnyitón külön köszöntötte azokat a hölgyeket, akik a művészt nagyra értékelő tanítványaiként érkeztek Répcelakra, s akik jelenléte is megerősíti: Győr rendszertől függetlenül mindig is tisztelte és becsülte Barabás Lászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!