Kultúra

2015.09.10. 16:34

Egy kalandor emléke - Almásy László sisakját kapta a szombathelyi múzeum

Szombathely - Almásy Lászlóra emlékeztek a Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete é a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum által szervezett konferencián.

Az „Abu Ramla – A homok atyja" címmel megrendezett tudományos tanácskozáson felidézték a neves utazó, Afrika-kutató és felfedező sokszínű, izgalmas életét.

Ahogy minden évben, az idei szeptember is az akadémia Vas Megyei Tudományos Testületének rendezvényével kezdődött. Az idei tudományos tanácskozás központi témája a 120 éve Vas vármegyében, a család borostyánkő várában született Almásy László volt.

Lassan két évtized telt el azóta, hogy az Amerikai Filmakadémia kilenc Oscar-díjjal jutalmazta Az angol beteg című filmet. A film főhőse a magyar sivatagkutató, Almásy László, akinek életműére évtizedeken át a feledés fátyla borult szülőföldjén. Még a lexikonokból is kifelejtették a szerkesztők, mintha el akarták volna törölni teljesítményeit.

Csapláros Andrea dr. Puskás Tivadartól vehette át a felfedező pilótasisakját a múzeumnak. Fotó: Médiaközpont

Az Oscar-díjas film révén azonban a Föld egyik legismertebb magyarjává vált, neve a legnagyobb példányszámú újságok oldalára került, Szombathelyen pedig augusztus végén annak a háznak a kapuján, ahol korábban élt, emléktáblát avattak a tiszteletére. Most az ő kalandos életútját idézték fel a múzeumban tartott konferencián. A rendezvényen dr. Puskás Tivadar, polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd egy – a birtokában lévő – pilótasisakot adott át a Csapláros Andrea igazgatónak, amelyet annak idején még Almásy László viselt, ezzel gazdagítva a múzeum gyűjteményét.

Dr. Kubasek János geográfus előadásából megismerhették Almásy László földrajzi felfedezéseit a Líbiai-sivatagban, azt, hogy a beduinok által a „homok atyjának" nevezett utazó kutatása közben feltárta a Szahara kétmillió négyzetkilométerét. Az 1920-as évek autó- és motorsportja számára is jelentős volt tevékenysége, derült ki dr. Nemes József előadásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!