Kultúra

2015.09.07. 13:54

Zsidó vacsorák: Újjászervezik a Magyar-Izraeli Baráti Társaságot

Szombathely - A 90-es évek végén megalapított Szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság éveken át nyitott és aktív részese volt a megyeszékhely kulturális életének. A társaság ebben a szellemben szerveződik újjá.

Ölbei Lívia

A Szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság 1998-ban jött létre igazi, nyitott civil szervezetként, amely legfőbb céljának a sokszínű zsidó kultúra minél szélesebb körű megismertetését tűzte ki célul. A teljesség igénye nélkül: a társaság kapcsolta be Szombathelyt a zsidó kulturális fesztiválok vérkeringésébe: hosszú évekig nem is tudtuk elképzelni a szeptembert Szombathelyi Zsidó Fesztivál és zsidó vacsoraest nélkül. A társaság jelentős kiállításokat is rendezett: érkeztek Szombathelyre (az MMIK-ba) anyagok a Bécsi Zsidó Múzeumból, a levéltár kiállítótermében berendezett „A mi szobánk"-tárlat pedig a szombathelyi zsidóság életéből villantott föl képeket. De közreműködött a társaság a „Baljós a menny felettem" című kötet kiadásában is. Az aktivitás azonban megszakadt. A Szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke, Eck-Varga Zsuzsanna halálával eljött az ideje az egyesület újjászervezésének.

Szántóné dr. Balázs Edit örökös tiszteletbeli elnök. Fotó: Szendi Péter

Szántóné dr. Balázs Edit történész, a társaság örökös tiszteletbeli elnöke hívta össze a tagokat, akik kifejezték azt a szándékukat, hogy folytatni szeretnék a munkát. Legközelebb a tisztújító közgyűlésen találkoznak, és a remények szerint már az idén újra meghirdethetik a korábban nagy sikernek örvendő zsidó vacsoraestet, ahonnan az autentikus menüsor mellől nem hiányozhat a „kulturális desszert" sem.

Dr. Balázs Edit természetesen előadással vesz részt a Zsidó Kultúra Házában szeptember 17-én megrendezendő nyílt napon is, dr. Katona Attila és Kelbert Krisztina történész, valamint Mayer László levéltáros társaságában, a Szombathelyi Zsidó Hitközség szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!