Kultúra

2015.10.19. 06:39

Dr. Déri Miklós egykori katonai ügyész Saigonban szolgált, rabul ejtette a tájék

Körmend, Viszák - Dr. Déri Miklós nyugállományú alezredes, egykori katonai ügyész vietnami gyűjteményéből nyílt kiállítás az impozáns viszáki kultúrházban.

Kozma Gábor

Az ismerős és ismeretlen Vietnam című tárlaton a nehéz sorsú ország történelmének szinte minden korszaka az érdeklődők elé tárult. A körmendi jogász elmondta, hogy 1973-ban maga is részt vett a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság égisze alatt a vietnami stabilitás ellenőrzésében és az elmúlt esztendőkben többször járt Vietnamban. – Rabul ejtett a tájék, megszerettem az ottani embereket és sok barátra tettem szert. Így még ma is vállalom a 14 órás repülőutat, ha hívnak az ottani barátaim – fogalmazott.

A kiállított anyag – amely a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság és a Körmendi Városi Bélyeggyűjtő Kör közreműködésével jött létre – meglehetősen sokoldalú. A bélyegek mellett fényképek, újságcikkek, illetve vietnami papírpénzek és érmék is láthatók. A legrégebbi bélyeg az 1880-as évekből származik, és van köztük olyan is, amelyikért nem pénzzel, hanem terménnyel, rizzsel kellett fizetni. A fényképek felidézik többek között a vietnami háborúk pusztítását, és bemutatják az ottaniak élettereit, így a pálmafák között felépített nádtetős cölöpházakat. Emellett a vietnamiak mindennapjait, jellegzetes munkáit, például a rizsbetakarítást, a halászatot és az aratást is felfedezhetjük a fotókon.

Sokan nézték meg dr. Déri Miklós (balról a második) kiállítását. Fotó: Tóth Judit

A kiállítás megnyitóján Avas József, Viszák polgármestere köszöntötte a megjelenteket és ott volt dr. Nguyen Thanh Tuan, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Aki arról beszélt, hogy számára rendkívül fontosak a diplomáciai kapcsolatok. Éppen ezért próbál eleget tenni minden meghívásnak, és a nagyobb városok mellett szívesen látogat el kisebb vidéki településekre is. A nagykövet emlékeztetett Vietnam nehéz sorsára, a háborúkra, a megpróbáltatásokra és az azt követő talpra állásra. Dr. Bocz László nyugalmazott altábornagy, a Magyar-Vietnami Baráti Társaság elnöke is részt vett a megnyitón. Elmondta, hogy 1973-ban katonaként szolgált az országban, és azóta többször elutazott oda. Véleménye szerint az ország az elmúlt negyven évben óriási változáson ment keresztül, fejlődése példaértékű, így mára Dél-Kelet Ázsia meghatározó térsége lett. Kiemelte Déri Miklós meghatározó tevékenységét a magyar-vietnami kapcsolatokat illetően. – Nélküle nem létezne ez az aprólékos és időigényes munkával összeállított anyag, és nem lenne ilyen erős a két ország közötti kapocs. Nem véletlen, hogy Miki bácsiként ismeri mindenki, diplomáciai és baráti körökben egyaránt – mondta. Neki is köszönhető, hogy Körmend fejlődő gazdasági kapcsolatokat ápol a távoli országgal. Ennek egyik eredménye lehet egy sertésvágó üzem létesítése Hanoi mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!