Kultúra

2015.10.15. 11:40

"Ez a kivirágzás tetszett meg Rúzsa Magdiban” - Tóth Fedóra nyerte meg az országos babakészítő versenyt

Szombathely – Lángoló piros sálat visel, de belülről izzó, sőt lobogó tűz ő maga is: Tóth Fedóra, az ifjú szombathelyi textilszobrász elnyerte az első díjat a XIX. Országos Baba- és Mackókészítési Versenyen, amelyre Rúzsa Magdolna-portréval nevezett: az énekesnő lelke, visszafogottsága, szépsége ihlette meg.

Ölbei Lívia

„Az elmúlt években Rúzsa Magdi a szemünk láttára újult meg úgy, hogy közben önmaga maradt: mezítlábas, sokszor kicsit fiús vagányból ragyogó nővé érett. Ez a kivirágzás tetszett meg Rúzsa Magdiban”, mondja Fedóra. Díjnyertes alkotása merész miniben, egy „ellesett pillanatban” ábrázolja az énekesnőt, aki most már nem mezítláb énekel, itt mégis mezítláb van: a fotel mellett ott pihen a lazán lerúgott elegáns tűsarkú cipő. „Szerettem volna valami divatosat, valami nőieset, de arra is szükségem volt, hogy az a magyar híresség, akinek a portréját megmintázom, önazonos legyen.” Ráadásul ez az alkotás Fedóra legelső igazi, hús-vér női portréja, például Liszt és Beethoven szobormása után. Textilszobrászként mindenképpen „a portréban hisz”, most már pontosan tudja, hogy ez az ő útja.

Tóth Fedóra, az ifjú szombathelyi textilszobrász elnyerte az első díjat a XIX. Országos Baba- és Mackókészítési Versenyen

„Az ember számomra piedesztálra emelt lény. Olyan embereket ábrázolok, akiket valóban embernek tartok, a szó legnemesebb értelmében.” A szobormintázás fortélyait persze nem árulja el. Hogyan is árulná: „Olyan ez, mint valami régi receptúra, amelyet generációkon át féltve őriz a család. Közben mindenki hozzáadja a magáét, fejleszti tovább.” Fedóra nemrég még édesanyjával, Pungor R. Dóra textilszobrásszal együtt érkezett, az is előfordult, hogy közös munkával pályáztak, de ezek már az önállósodás biztos lépései. Fedóra ráadásul most is azzal indít, hogy elújságolja: „Anyácskám megkapta a gyémántkoszorús mester címet.” Az oklevél szerint Pungor R. Dórát „a babakészítő területen elért eredményei elismeréséül” tüntette ki a Keglovich Ferencné elnökletével működő Magyar Bababarátok Egyesülete, az országos babakészítő versenyek szervezője.

Rúzsa Magdi textilből Fotó: Szendi Péter

Fedóra ragyog, tervez – csupa lobogás. Szeretne hamarosan önálló tárlatot létrehozni, újabb pályázati lehetőségek is adódnak. Rájött, hogy nem a világot kell lemásolnia, sokkal fontosabb, hogy a saját lelkére fókuszáljon, önmagából teremtse meg a saját világát. Ehhez pedig az irodalom géniuszai mutatják az utat: mindenekelőtt Shakespeare és Goethe. „Shakespeare az én fájdalmam, Goethe az én lelkem: nyugalmat ad, annyi gyöngédség van benne. Ő inspirál arra, hogy dolgozzak.” Elmondja A vándor éji dalát: belülről jön, de színpadra való, másnak is hallania kellene. Meg kéne hallania. Rengeteg Shakespeare-szonettet tud kívülről, Hamlettel körülbelül 13 évesen kötött mély barátságot. A napokban pedig éppen a Rómeó és Júliában talált fontos sorokat: Lőrinc barát mond valamit, amire eddig nem figyelt föl. Kell az inspiráció: most Shakespeare-t mintázza éppen, a rivális és „diplomás” kolléga, Marlowe társaságában. Azt a pillanatot szeretné megragadni, amikor Shakespeare, a költőzseni, akinek „nem volt diplomája”, átveszi Marlowe helyét a jelképes trónon: „Egy vendéglátó egységet kell elképzelnünk a reneszánsz korában.”

Hogy Rúzsa Magdi látta-e már Fedóra Rúzsa Magdaléna-szobrát? Még nem, de remélhetőleg az a pillanat is eljön. De addig feltétlenül Presser Gábort is meg kell mintázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!