Kultúra

2015.12.13. 18:53

A díszpolgár elbeszélései - Wellner Lőrinc tisztelői összegyűltek a csepregi könyvbemutatóra

Csepreg - A város díszpolgárának elbeszéléskötetét mutatták be a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár színháztermében.

Cseszkó Tamás

Wellner Lőrinc nevét szinte mindenki ismeri Csepregen, a köztiszteletben álló tanár, helytörténész ugyanis az élet számos területén testesítette meg az igazi népművelő ember fogalmát. Talán ezért sem véletlen, hogy a könyvbemutatón szép számmal gyűltek össze, ott voltak az egykori lelkes diákok, barátok, követők, mindannyian kíváncsiak voltak azokra a történetekre, melyeket immáron kötetbe rendeztek. A város oktatási, kulturális fejlődéséért végzett kiemelkedő munkásságáért, a falumúzeum megalapításáért és életben tartásáért, valamint a csepregi értékek felkutatásáért és megőrzéséért végzett munkáját 2006-ban Csepreg Város Életműdíjával, valamint az azzal járó díszpolgári címmel ismerték el.

- Gyalókán született módos parasztcsalád gyermekeként. Tanított Zsira, Und, Répcevis, Kópháza iskoláiban, míg végül Csepregen telepedett le, és alapított családot. Egykori diákjai, ismerősei következetes, lelkes és jó pedagógusként emlékeznek vissza rá. Bár biológia-földrajz szaktanárként végzett, mégis volt egy terület, amelyben nem lehetett őt lelkesedésben és tevékenységében felülmúlni: ez pedig a honismeret, a szűkebben vett haza, a Répcevidék, Csepreg és történelme iránti olthatatlan szeretete - mondta el lapunknak Wellner Lőrinc fia, Ervin. Tőle tudjuk azt is, hogy édesapja a hetvenes éveinek végén tollat fogott, és kitartó munkájával papírra vetette mindazokat a gondolatokat, amelyek az évek során foglalkoztatták. Gyermekkora, polgári iskolai és a tanítóképzőn töltött évek, a katonaság, a pedagógusi pályája élményei számos történet, elbeszélés alapjául szolgáltak. A kézirat egyre csak bővült. Az első spirálfüzet rövidesen megtelt, aztán a következő is. Majd jött az ötlet: szép lenne egy bőrkötésű könyvként is kézbe venni ezt a munkát.

A család örömére 2008-ban négy példányban el is készült az elbeszéléskötet első, házi kiadása, melyet 2011-ben egy kibővített változat is követett. Az ismerősök buzdítása, támogatása lehetővé tette, hogy a nagyközönséghez is eljusson ez az elsősorban privát használatra szánt elbeszélésgyűjtemény.

A könyvbemutatón közreműködött a Sági Ferenc elnök vezette Csepregi Olvasókör, melynek tagjai részleteket olvastak fel a megjelent gyűjteményből. Sudár Lászlóné csepregi író, költő, az olvasókör vezetőségi tagja, nyugdíjas pedagógus, Wellner Lőrinc egykori munkatársa az egyes szemelvények között elevenítette fel a szerző alakját. A most megjelent könyv igazi helytörténeti csemege, megelevenednek a környék legendás alakjai, és olyan történeteket ismerhetünk meg, melyek kiváló rezdülésekkel mutatják meg a néhány évtizeddel ezelőtti Vas megye életét.

„A répcementi búcsúk első zenészei jó fülhallással megáldott juhászok, kanászok voltak, ők muzsikáltak a falubeli csárdákban, így a gyalókai kocsma zsúpos színjében is, és olyan jó hangulatot tudtak teremteni, hogy mindenki szívesen látogatta a kocsma tájékát búcsúkor. Egy alkalommal oly magas volt a vigalom, hogy egy legény táncosát felkapta, aki beütötte fejét a kötőgerendába és elalélt. Szerencsére három lépésre volt a kút, felmosdatták leánypajtásai. Később az igényesebb közönség a cigányzenét kezdte pártolni, a hegedűszó kedvesebb lett a fiataloknak. Szerencsére minden faluban akadt olyan vályogvető roma származású, aki megríkatta a hegedűt és a kalanétot. Ezzel be is alkonyult a citerás, dudáló-pikuláló parasztzenének. Majd minden faluban termett egy prímás meg egy kontrás, akik a kocsmában a legények búját-bánatát el tudták oszlatni. Salamonfán, Visen, Csepregen, Bükön akadtak olyanok, akik karácsonykor, húsvétkor hegedűvel a hónuk alatt bebarangolták a falu házait egy pohár borért vagy pár garasért - olvasható a Répcementi muzsikusok című fejezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!