Kultúra

2015.12.04. 13:20

Szikrázó sarkak: az Ungaresca Táncegyüttes szombaton gálával ünnepli 60. születésnapját

Szombathely - Ott találjuk meg Horváth Győzőt, ahol kisgyerekként szaladgált az Ungaresca táncosai körül: az MSH-ban. Ma már ő az együttes művészeti vezetője, ezek itt a szombati születésnap előkészületei.

Ölbei Lívia

„Már 3-4 éves koromban itt futkároztam minden egyes próbán, a szüleim nem tudtak hova tenni", néz körbe a sportház színháztermében Horváth Győző, a 60. születésnapjának megünneplésére készülő Ungaresca Táncegyüttes művészeti vezetője, aki jó évtizede vette át Horváth János Geditől a stafétabotot, vállvetve a testvérével, Csollányné Horváth Krisztinával. Az édesanyjuk pedig nem más, mint H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház alapító-igazgatója. Győző tehát beleszületett a néptáncba, de a nagy apa-fiú történetek koreográfiájának megfelelően kisgyerekként inkább ódzkodott tőle. Nem szerette, na. Tízévesen kezdett táncolni, de nem az édesapja – akit különben ő is Gedinek hív, ha egyszer mindenki így szólítja –, hanem a barátok kedvéért. Aztán „megragadt" ebben a közegben, amely egyébként is arra való, hogy megtartsa az embert. Az is kiderült, hogy Gedivel jól tudnak együttműködni, szakmai szempontból is. Azaz az Ungaresca működése éppen olyan, mint magáé a néptáncé: generációk adják tovább, megőrizve és megújítva. Hogy mit jelent Győzőnek a néptánc? „Nagyjából ez az életem."

A születésnapi gála két jól elkülöníthető részre tagolódik. Az első felében a nemrég bemutatott „büki balladát" láthatja a szombathelyi közönség. A halálra táncoltatott leány történetének ungarescás feldolgozása nemcsak azért különleges, mert a büki önkormányzat megrendelésére, a város 750. születésnapja megünneplésére született, hanem azért is, mert több mint 150 szereplőt mozgat. Ez az előadás az Ungaresca táncszínházi arcát mutatja. Az est második részében az autentikus néptáncé lesz a főszerep, de a jubileumi áttekintés szokásától eltérően többnyire újnak mondható koreográfiák által. Az „alapító atyákhoz" azért természetesen visszatérnek, a születésnapi programból nem maradhat ki „Ernő bácsi": Pesovár Ernő szatmári táncokat színpadra állító „régi nagy számát" élvezheti a közönség. És nem maradhat ki Gedi sem: a Lakócsai táncok című koreográfiát a Boglya mellett a szentpéterfai Koprive zenekar kíséri. A születésnapi gálát pedig Ungaresca-történeti kiállítás kíséri. Az 1955-ben Kőszegen megalapított, világlátott Ungaresca ma nonprofit szervezetként működik, vagyis nem városi intézmény, de támogatja a szombathelyi önkormányzat. Az együttes néhány hete kapta meg a Pesovár Ernő-plakettet.

Az Ungaresca-jubileum tehát szombaton 18 órakor kezdődik az Agora – MSH-ban. Az első rész a „Találkoztak, el is vesztek..." címet viseli: ez a Szalai Veron balladája. A második részben a Kárpát-medence táncaiból láthatunk válogatást „Most hányjon a sarkad szikrát..." címmel.

Boldog születésnapot, népes közönséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!