Kultúra

2016.01.22. 11:18

A 300 éves Hefele Menyhért kínál hellyel minket a Szombathelyi Képtárban

Szombathely – A vasi megyeszékhely a Szent Márton-évfordulóra fűzte föl az idei évet, de van itt más izgalmas jubileum is: 300 éve született Hefele Menyhért, az európai rangú építész, akinek a barokk belvárost köszönhetjük, élén a székesegyházzal. A szombathelyi egyházmegyének pedig Márton a védőszentje. A Hefele-születésnapra könyv jelent meg, a képtár pedig kiállítást rendezett az építész-polihisztor emlékezetére.

Ölbei Lívia

Polgármesteri köszöntő vezette be a Szombathelyi Hefele-kiállítást, amelyen a sokoldalú építész és bútortervező, belsőépítész, díszítőművész pályafutását végigkísérő, adat- és illusztrációgazdag kiállítás, amely tablókon mutatja be Melchior Hefelét, és amelyen különleges tárgyakkal is találkozhatunk. Van itt például mutatóba Hefele székeiből, amelyek bútorművészetének meghatározó darabjai.

Hefele munkásságának jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ő tervezte meg és építette föl – ahogy dr. Puskás Tivadar is hangsúlyozta – az egyházmegye központját, méghozzá Szombathely első püspöke, Szily János megbízásából. A város arculatát ma is alapjaiban meghatározó épületegyüttes, a szeminárium, a püspöki palota, a székesegyház létrehozása – beleértve a belsőépítészeti munkákat is – jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen ezek az óriási „beruházások” hozzájárultak Szombathely iparának, egész életének felpezsdítéséhez. A képtár földszinti terében megnyílt tárlatot Kostyál László művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, az érdeklődők soraiban természetesen ott volt a Hefele bútorművészetét tudományos aprólékosséggal és alapossággal feldolgozó, könyvben elénk táró Balló László is. A képtár Hefele-tárlata április 3-áig várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!