Kultúra

2016.01.02. 11:24

Alkotások lágy földanyagból - Négyszemközt Schrammel Imrével

Szombathely - Egy nagyszerű művésznek, Schrammel Imrének az idén két tárlata is nyílt a vasi megyeszékhelyen. Láthattuk nagyszabású életmű kiállítását a képtárban, de érdekes volt a Vitalitas Galériában megnyílt tárlata is.

Némethy Mária

A művészettörténészek szerint Schrammel Imre neve márka a kerámia és porcelántervezők magyarországi és nemzetközi fórumain. Korunk egyedi, különleges művésze, valamint a kerámia művészetének megújítója, akinek alkotásait szívesen látják külföldön, így Nyugat-Európában és Japánban is.

Ő az a művész, akinek művei az idén nagyon közel kerültek hozzánk. Schrammel Imre ugyanis 2015-ben hazatért végleg szülővárosába, Szombathelyre. Júliusban a Szombathelyi Képtárban nagyszabású gyűjteményes kiállítása nyílt, s ezen olyan száz alkotását tekinthette meg a közönség, amelyet szülővárosának ajándékozott. Mind a száz műve letétbe került a Szombathelyi Képtárba.

Ezek az alkotások Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon kiemelt figyelem irányult a Herend számára készült porcelánszobrokra, azaz a Karnevál sorozatára, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művekre.

Merthogy óriási kísérletező és felfedező kedv jellemzi Schrammel Imrét. Mondhatnánk, hogy az egész életművét. Ha nem lenne túl prózai egy ilyen nagy művész kapcsán a megfogalmazás, azt vallanánk: ő valójában egy anyagkutató. Leglátványosabban lövött kerámiai árulkodnak erről. Elvarázsolta őt, „amikor a geometrikus oszlopból, a kockából a lövedék ereje azonnal organikus alakzatot varázsolt”. De hálásan gondol az ikervári Rába-partra is, ahol a víz alakító, formáló erejét tanulmányozta sok éven át, s eközben törvényszerűségekre ébredt rá. Nagy kérdéseket, összefüggéseket ismert meg, miközben megbámulta az iszapformációk csodálatos alakzatait. „Mint keramikust az agyag vándorlása izgatott, hiszen ott szinte laboratóriumi tisztasággal zajlottak azok a jelenségek, amelyeket technológiai tanulmányaimból elméletileg már ismertem” - írta le.

Dr. Puskás Tivadar és Schrammel Imre a Vitalitas Galériában. Olyan műveket láthattunk ott tőle, amelyek máig a birtokában vannak

Decemberben újabb kiállítása nyílt Szombathelyen Schrammel Imrének. A Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze ezúttal a Vitalitas Galériában állított ki. Olyan műveket láthattunk tőle, amelyek máig a birtokában vannak. A galéria 77. kiállítását dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg, aki örült annak, hogy itthon köszöntheti újra a művészt, akinek másfél éve láthatta budapesti „csoda-műhelyét”. Örömmel újságolta el a közönségnek, hogy Schrammel Imre Szombathelyen történő életművének elhelyezésében segítőkész partner lesz a kormány, ezt novemberben a vasi megyeszékhelyen tett látogatásakor ígérte meg Orbán Viktor miniszterelnök.

Schrammel Imrét rövid kis előadásra kérték fel a kiállítás rendezői. Nyitómondata az volt: - Én ugyan keramikus vagyok, de nem abban az értelemben, ahogyan a népi fazekasok azok.

Ki is fejtette, mire gondol pontosan. A főiskolán Borsos Miklós volt a mestere, s miután hatvan éve gyakorolja már a keramikusságot, arra ébredt rá: valójában egy üreges területet épít körül fallal.

A szerény, de nyolcvanon túl is energikus Schrammel Imre köszönetét fejezte ki életműve befogadásáért a városnak. Elárulta, volt egy olyan húszéves korszaka, amikor külföldi kiállításokon keltek el művei, s azokat bizony soha többé nem láthatja már sem ő, sem a közönség. Ezért őrizgette otthonában a munkáit. Szerette volna, ha együtt maradnának.

Szombathelyen, 2015-ben, célba ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!