Kultúra

2016.01.08. 20:30

Megnyílt a Szent Márton-év Szombathelyen

Szombathely - Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából Magyarország kormánya a 2016-os évet Szent Márton-emlékévvé nyilvánította.

Vas Népe

A szombathelyi önkormányzat a Szent Márton-emlékév megnyitó ünnepségét pénteken este a felújított szombathelyi AGORA - Művelődési és Sportházban rendezte meg.

Az esemény házigazdája, dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében elmondta: „Szent Márton 316-ban Savariában született. Városunk vezetése évekkel ez-előtt elhatározta, hogy méltó módon megünnepeljük a nevezetes évfordulót. Szent Márton példakép. A jólelkűség, a felebaráti szeretet, a segítés, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe. Évezredeken átívelő szellemi örökségét mi, szombathelyiek is őrizzük. 2016-ban Szombathelyen minden héten, majd minden nap Európa legismertebb szentjének emléke előtt tisztelgünk. Azt szeretnénk elérni, hogy ha elhangzik Szent Márton neve, akkor mindenkinek Szombathely jusson eszébe, s ha említik Szombathelyt, akkor tudja mindenki: ez az a város, ahol Szent Márton született!” Dr. Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Szent Márton tiszteletének fontosságát hangsúlyozta: „Szent Márton a világ egyik legismertebb szentje. A Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely városa is védőszentjeként becsüli mind a mai napig. Népünk egész vallási és kulturális hagyományát átszövi Szent Márton tisztelete. Őrizzük és adjuk tovább az ő tiszteletét és erkölcsi példáját a minket követő generációknak!”

Hende Csaba országgyűlési képviselő beszédében aláhúzta: különös aktualitása van az emlékévnek: „Szombathely, Magyarország és Európa a jövőbe vezető utakat keresi egy meglehetősen viharos korszak előestéjén. Amikor a Szent Márton-emlékév ötlete felvetődött, még nem gondoltuk, mekkora jelentősége lesz az eseménynek. Szent Márton élete és munkája a kereszténység korai századaiban meghatározó volt, szerepe fontos Európa megszületésében. Szent Márton erényei Magyarország évezredes történelme során segítették a megmaradást, az újrakezdést, a békebeli élet feltételeinek megteremtését. Várost és országot építeni nemcsak falakból kell, hanem mindenekelőtt emberi kapcsolatokból, közösségekből.”


A Szent Márton-emlékév keretében Szombathelyen egész évben változatos programok várhatók. Tavasszal és ősszel például egy-egy hónapon át fény- és hangjáték díszíti majd a város két emblematikus épületét, a székesegyházat és a Szent Márton-templomot. A Szent Márton-templomban 12 előadásból álló koncertsorozatot terveznek. A Savaria moziban a „segítés” filozófiájának szellemében filmklub indul. Kortársunk Szent Márton címmel nemzetközi képző- és iparművészeti pályázatot hirdetnek, a beérkező művekből kiállítás nyílik.



Minden napra jut esemény, de az emlékév központi programja Márton-naphoz kapcsolódik: novemberben 4-e és 25-e között tartják Szombathelyen a Szent Márton ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!