Kultúra

2016.02.27. 11:55

Otthonra talált a hegedűművész Kőszegen - Sebestyén Ernő szerint J. S. Bach volt a legnagyobb magyar

Kőszeg - Sebestyén Ernő hegedűművész, a Müncheni Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott tanszékvezető professzora tíz éve él a városban.

Peltzer Géza

Évtizedekig volt koncertmester Münchenben, nyugdíjba vonulásakor Magyarországra költözött feleségével, az alpokaljai kisvárosban igazi otthonra lelt. Azt mondja, a város befogadta, életútját a magyar kormány rangos kitüntetéssel ismerte el.

Tavaly augusztus 20-án kelt határozatában Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta a hegedűművésznek. Az indoklás szerint a díj a muzsikus gazdag koncertmesteri és kamaramuzsikusi pályájának és odaadó zenepedagógusi tevékenységének elismerése. Mivel Sebestyén Ernő német-magyar állampolgár, a német kormány beleegyezését is meg kellett várni, ezért csak a közelmúltban vehette át a kitüntetést. Sebestyén Ernő nem titkolja, hogy dr. Hende Csabának köszönheti az elismerést, de megjegyzi, hogy Takács László szombathelyi vállalkozónak is nagy szerepe volt abban, hogy megkapta a díjat. Dr. Hende Csabát jó politikusnak és igazi lokálpatriótának tartja, aki a kitüntetést már nem adhatta át, mert elkerült a honvédelmi minisztérium éléről.

Vargha Tamás HM parlamenti államtitkár és Sebestyén Ernő hegedűművész.

- Amikor nyugdíjaztak, mindenképpen Magyarországon vagy Ausztriában akartunk letelepedni a feleségemmel. Itt is, ott is néztünk házat, végül egy kőszegi panziót vásároltunk meg. Több mint tíz éve élünk itt, megszerettük az embereket, a kisvárost.

Sebestyén Ernőnek korábban nem volt kapcsolata Kőszeggel, hiszen mielőtt Németországba költözött, Budapesten élt. Az alpokaljai kisvárost akkor ismerte meg, amikor a Lajtha László Szemináriumra hívták ide.

- Én sosem voltam disszidens, harminc évig itt éltem, majd kényszerből költöztem külföldre. Hoztak akkoriban egy rendeletet, hogy Németországban csak az akkori napidíjnak megfelelő összeget költhetem el, a többit át kell váltani forintra. Ezért kényszerültem felvenni a német állampolgárságot. A rendszerváltáskor visszavettem a magyar állampolgárságot, azóta kettős állampolgár vagyok. Bántott, hogy a hetvenedik születésnapomon, 2010-ben annyit sem kaptam a magyar kormánytól, hogy megköszöntöttek volna. Ezért esik különösen jól ez a kitüntetés.

Sebestyén Ernő nagyon korán kezdte zenészi pályafutását. Kisgyerekként vették fel a Zeneakadémiára, úgy volt koncertmester az operaházban, hogy még nem volt diplomája. Nem csak komolyzenét, népzenét is, dzsesszt is kiválóan játszik, elképesztő könnyedséggel improvizál, abszolút hallása van. A világ valamennyi nagy karmesterével dolgozott együtt, de személyes barátjaként említi a vezető dzsesszmuzsikusokat is. Háza felső emeletét zeneszobának rendezte be, a falak tele vannak gazdag pályájának emlékeivel. Kőszegen számos alkalommal adott már jótékony céllal hangversenyt, a város büszke arra, hogy itt telepedett le. Az idős művész meggyőződése, hogy a világ legnagyobb zeneszerzője J. S. Bach, és legnagyobb meglepetésemre kijelenti:

- Johann Sebastian Bach a legnagyobb magyar. Tudom, ez megdöbbentőnek tűnhet, de tény, hogy a Bach család Magyarországra menekült a reformáció elől. A legelső német nyelvű, a 18. század végéről származó lexikonban le is van írva, hogy J. S. Bach elődjei magyar származásúak.

Sebestyén Ernő 2011-ben CD-t játszott fel a jáki templomban, kizárólag Bach-művek hallhatók, saját bevallása szerint ezzel a felvétellel tette fel a koronát saját zenei pályafutására. A lemez borítóján egy korona látható, ami Bach keze munkája, valamint a szerző nevének kezdőbetűiből alkotott dupla, szimmetrikus iniciálé és Bach saját kezű aláírása.

Minden rendes kőszegi termeszt szőlőt, Ernő bácsi sem kivétel. Mint mondja, a nagyapjától örökölte a szőlő, a bor szeretetét. A Pogányokban vett birtokot, most már mintegy hatezer négyzetméteren termeszt szőlőt: kékfrankost, olaszrizlinget. A megyei borversenyen háromszor nyert ezüstérmet boraival, de azt mondja, a legutóbbi versenyen aranyat érdemelt volna a rozéja. Ez egy kicsit bántotta, ezért néhány borszerető helyi emberrel külön-külön megkóstoltatta a nyertes és a saját borát. A végeredmény maradjon titok, de egyet elárult: büszkeséggel töltötte el. Újabb lendületet is adott: nemrég száz tőke chardonnay-t ültetett a feleségének. Idén fog ebből először szüretelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!